Dark Ηorse

25.05.2007
Οι συνθήκες και οι συγκυρίες της καθημερινότητας ενός νεαρού τυχοδιώκτη τον αναγκάζουν να ωριμάσει απρόσμενα και ν αναλάβει τις ευθύνες της ζωής του.

Οι συνθήκες και οι συγκυρίες της καθημερινότητας ενός νεαρού τυχοδιώκτη τον αναγκάζουν να ωριμάσει απρόσμενα και ν αναλάβει τις ευθύνες της ζωής του.

Οι κινηματογραφικές ιστορίες νεαρών που βρίσκουν το δρόμο της ενηλικίωσης είναι πολλές και ποικίλου ύφους. Ο σκηνοθέτης Νταγκούρ Καρί, στις δυο μόλις ταινίες της ως τώρα καριέρας του, έχει ασχοληθεί ακριβώς με αυτή τη θεματική. Και αν το Noi Albinoi είναι η πιο δραματική εκδοχή, το Dark Horse αποτελεί την μάλλον εύθυμη όψη του θέματος. Εδώ, ο νεαρός Ντάνιελ είναι άνεργος, ασχολείται όμως παράνομα με το γκραφίτι. Πιστεύοντας ακράδαντα στην καλλιτεχνική του φύση, αρνείται οποιασδήποτε μορφής συμβιβασμό με τη ρουτίνα της μεγαλούπολης. Οταν όμως ερωτεύεται την εξίσου αντισυμβατική Φρανκ, αλυσιδωτά γεγονότα κάνουν και τους δυο να αναγνωρίσουν και να αποδεχτούν τις ευθύνες τους.

Γυρισμένη στην Κοπεγχάγη, η ασπρόμαυρη ταινία του Καρί μπερδεύει συναισθήματα και γεγονότα. Το άλλοτε μαύρο, άλλοτε σαρκαστικό, άλλοτε μπουρλέσκ χιούμορ εναλλάσσεται με την πικρή ειρωνεία και τις δραματικές αποχρώσεις, ανάλογα με την εξέλιξη των γεγονότων στη ζωή του Ντάνιελ και των υπολοίπων κεντρικών χαρακτήρων. Ποτέ αφελώς ανάλαφρη και διατηρώντας τις σωστές συναισθηματικές ισορροπίες, το Dark Horse αποτελεί μια αυθεντικά αστεία, παράξενα τρυφερή και μελαγχολική νεανική ταινία από έναν πολλά υποσχόμενο δημιουργό.

Κατερίνα Ανδρεάκου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ