Το Φίδι

13.06.2007
Ο 47χρονος σκηνοθέτης Ερίκ Μπαρμπιέ αντλεί έμπνευση από τα θρίλερ του Χόλιγουντ (και βεβαίως το μυθιστόρημα του Τεντ Λιούις, στο οποίο βασίζεται η ταινία του) για να ξεδιπλώσει μια ιστορία αγωνίας που είναι ό,τι πρέπει για να? παγώσει ευχάριστα το αίμα σας κάποια από τις καυτές καλοκαιρινές βραδιές που έρχονται.

Ο 47χρονος σκηνοθέτης Ερίκ Μπαρμπιέ αντλεί έμπνευση από τα θρίλερ του Χόλιγουντ (και βεβαίως το μυθιστόρημα του Τεντ Λιούις, στο οποίο βασίζεται η ταινία του) για να ξεδιπλώσει μια ιστορία αγωνίας που είναι ό,τι πρέπει για να... παγώσει ευχάριστα το αίμα σας κάποια από τις καυτές καλοκαιρινές βραδιές που έρχονται.

Στο «Φίδι» του, ένα αρχικά ψυχολογικό θρίλερ που σιγά - σιγά μεταμορφώνεται σε μια σειρά από ολοένα και πιο βίαιες αναμετρήσεις, ένας σαραντάρης φωτογράφος (Ιβάν Ατάλ) κινδυνεύει να κατηγορηθεί για έναν φόνο που δεν έκανε - τουλάχιστον μέχρι να εμφανιστεί ως εκ θαύματος ένας παλιός του συμμαθητής (Κλοβίς Κορνιγιάκ) για να τον βοηθήσει.

Είναι όμως στην πραγματικότητα όλα τόσο απλά όσο μοιάζουν; Όχι, βέβαια, κι ώσπου να φτάσει η ταινία του Μπαρμπιέ στο φινάλε, πολλές ανατροπές θα έρθουν για να αλλάξουν τα δεδομένα που ως τότε θεωρούσαμε σίγουρα. Κι αν αυτές κάνουν την ιστορία πιο συναρπαστική, την κάνουν ταυτόχρονα και πιο εξωπραγματική, καθώς φλερτάρει όλο και συχνότερα με την υπερβολή. Η διστακτικότητα αλλά κι αποφασιστικότητα του Ατάλ στέκουν καλά απέναντι στην συνεχή απειλή σωματικής βίας που αποπνέει το παρουσιαστικό του Κορνιγιάκ, κρατώντας έστω και με... το ζόρι την πειθώ στην θέση της ως το άγριο φινάλε.

Αποτέλεσμα; ΟΚ για το είδος του και για το καλοκαίρι, όχι όμως και πολλά παραπάνω...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΟΛΑΝΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ