Πολύ Σκληρός Για Να Πεθάνει 4.0

27.06.2007
To επιτυχημένο franchise του «Πολύ Σκληρός Για Να Πεθάνει» επανέρχεται δριμύτερο, μετά από 12 ολόκληρα χρόνια.

To επιτυχημένο franchise του «Πολύ Σκληρός Για Να Πεθάνει» επανέρχεται δριμύτερο, μετά από 12 ολόκληρα χρόνια. Την τελευταία φόρα που είδαμε τον Τζον Μακλέιν επί της μεγάλης οθόνης, ο Μπρους Γουίλις... είχε μαλλιά και διένυε την «Pulp fiction» εποχή, με την καριέρα του να μοιάζει να αποκτά νέους, πιο ποιοτικούς προσανατολισμούς. Χωρίς όμως να κάνει μεγάλη εισπρακτική επιτυχία εδώ και χρόνια, δεν ήταν έκπληξη που ο Μπρους είπε το «ναι» σε μια καινούργια περιπέτεια του δημοφιλέστερου ήρωά του.

Αυτή την φορά ο Τζον Μακλέιν (πιο ώριμος από ποτέ) καλείται να αντιμετωπίσει high-tech τρομοκράτες και να σώσει τον κόσμο από άλλη μια καταστροφή. Όλα ξεκινούν ως μια επιχείρηση ρουτίνας... Ο Μακλέιν αναλαμβάνει την προσαγωγή ενός πιτσιρικά hacker στο FBI, για μια «φιλική» ανάκριση. Από αυτό όμως το σημείο και μετά, η ταινία παίρνει μια άγρια τροπή. Ο Μπρους Γουίλις μετατρέπεται σε φύλακα-άγγελο του hacker, με μοναδική ανταμοιβή την τεχνογνωσία του έφηβου ήρωα. Εν τω μεταξύ, το πρωταγωνιστικό δίδυμο καταδιώκεται από πάνοπλους δολοφόνους, οι οποίοι προσπαθούν να «καθαρίσουν» τον πιτσιρικά. Το όλο concept του τέταρτου σίκουελ βασίζεται σε μια ομάδα ηλεκτρονικών-τρομοκρατών, οι οποίοι έχουν βαλθεί να καταστρέψουν ολοσχερώς την υποδομή των Η.Π.Α., με κύριο όπλο τους την άριστη γνώση των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αρχηγός της hacker συμμορίας είναι ο Τόμας Γκάμπριελ, πρώην κρατικός υπάλληλος ασφαλείας, ο οποίος ξέρει όλες τις ‘τρύπες’ του συστήματος. Η μια υπηρεσία καταρρέει μετά την άλλη, και ο Τζον Μακλέιν αναλαμβάνει για μια ακόμη φορά να σώσει την κατάσταση...

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν περίμενε κάτι πραγματικά σπουδαίο από την καινούργια ταινία. Ο Μπρους Γουίλις διανύει αισίως το 52ο έτος της ζωής του και η σειρά είχε μείνει ανενεργή για παραπάνω από μια δεκαετία. Όμως το καινούργιο εγχείρημα της 20th Century Fox δεν περιορίστηκε απλά στην εξαργύρωση της αλλοτινής φήμης της σειράς . Το σενάριο εμπεριέχει μερικά εύστοχα καινούργια στοιχεία, όπως την προσθήκη ενός νεαρού συμπρωταγωνιστή στο πλάι του Μπρους Γουίλις. Επίσης, ο τεχνολογικός προσανατολισμός της ταινίας έδωσε μια φρεσκάδα στη σεναριακά κορεσμένη σειρά. Οι δημιουργοί του «Πολύ Σκληρός Για Να Πεθάνει 4.0» βρήκαν εν ολίγοις τη χρυσό τρικ που θα έφερνε στο σινεμά τους νεαρούς θεατές, οι οποίοι ίσως να μην είχαν καν γεννηθεί, όταν η πρώτη ταινία βγήκε στις αίθουσες.

Επίσης, οι σεναριογράφοι δείχνουν να διακατέχονται, στην τέταρτη συνέχεια της σειράς, περισσότερο από το αίσθημα της δημιουργίας μιας camp ταινίας, παρά μιας «σοβαρής» αστυνομικής περιπέτειας. Από την πρώτη κιόλας σκηνή, η διάθεση για αυτοσαρκασμό της σκληράδας του Μπρους Γουίλις είναι κάτι παραπάνω από εμφανής , ενώ όλη η δράση περικλείει αρκετά στοιχεία ειρωνείας. Ο Μακλέιν πετάει την μια «ζόρικη» ατάκα μετά την άλλη, ενώ δέχεται αλύπητα κτυπήματα από μια γυναίκα!

Βέβαια, από την άλλη μεριά το «Πολύ Σκληρός Για Να Πεθάνει 4.0» επιβεβαιώνει όλες τις προκαταλήψεις ενός μέσου θεατή. Το φιλμ, προσπαθώντας να αγγίξει τα ευαίσθητα σημεία της αμερικάνικης κοινωνίας, αναμασάει όλες τις παρωχημένες συντηρητικές προκαταλήψεις. Η ταινία παραμένει αμετανόητος αρωγός της αμερικάνικης τρομολαγνείας, παρουσιάζει ανεξήγητη ξενοφοβία (Γάλλοι δολοφόνοι στην υπηρεσία των αμερικάνων hackers), συνεχίζει να δίνει τροφή στην τεχνολογική φοβία μέρους των σύγχρονων κοινωνιών και εμπεριέχει στοιχεία μισογυνισμού. Βέβαια, το να περιμένεις να βρεις αξιόλογα ποιοτικά στοιχεία στο «Πολύ Σκληρός Για Να Πεθάνει 4.0» είναι σαν να προσπαθείς να ανακαλύψεις... βαθύτερα νοήματα σε μεσημεριανή κουτσομπολίστικη εκπομπή της τηλεόρασης.

Αυτό που μετράει σε τέτοιου είδους χολιγουντιανές παραγωγές είναι αν το δίωρο που θα σπαταλήσει κανείς αξίζει τον κόπο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το αξίζει και για έναν επιπλέον λόγο... Για να διαπιστώσετε τι πρέπει να κάνει ένας 52χρονος για να βγάλει το ψωμί του!

ΓΙΑΓΚΟΣ ΑΝΤΙΟΧΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ