Η Κατάρα Του Χρυσού Λουλουδιού

28.06.2007
Μετά τον Ηρωα και τα Ιπτάμενα Στιλέτα, η ολοκαίνουργια ταινία του Κινέζου δημιουργού είναι η οριστική απόδειξη ότι ο Γιμού οδηγεί μεθοδικά τη σκηνοθεσία του σε έναν εκθαμβωτικό εορτασμό του κινηματογράφου ως καθαρόαιμο θέαμα.

Μετά τον Ηρωα και τα Ιπτάμενα Στιλέτα, η ολοκαίνουργια ταινία του Κινέζου δημιουργού είναι η οριστική απόδειξη ότι ο Γιμού οδηγεί μεθοδικά τη σκηνοθεσία του σε έναν εκθαμβωτικό εορτασμό του κινηματογράφου ως καθαρόαιμο θέαμα. Μεγαλοπρεπής συνδυασμός μελοδράματος και ταινίας πολεμικών τεχνών με έντονα δάνεια από αρχαία τραγωδία, το νέο του φιλμ πνίγει μια ιστορία εκδίκησης, απαγορευμένων παθών και ανείπωτων μυστικών σε ένα οπερατικό εικαστικό απόγειο, όπου κάθε συναίσθημα μεγεθύνεται και κάθε εικόνα συναγωνίζεται την προηγούμενη σε εντυπώσεις.

Χτίζοντας τελετουργικά το φιλμ μέσα από διαδρόμους δραματικών εντάσεων που περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να εκραγούν, ο Γιμού συνθέτει τα πάντα σε ένα εκπληκτικό κρεσέντο. Εκεί όπου οι μάσκες καθενός από τους ήρωες υποχωρούν με τρόπο θεατρικό, ένα πραξικόπημα καταστέλλεται με τον πιο βίαιο τρόπο και η κατεστημένη τάξη του παλατιού καταρρέει ηχηρά, έχοντας διαβρωθεί ανεπανόρθωτα εκ των έσω.

Οδηγώντας την επική τριλογία του σε ένα φαταλιστικό και γνήσια πεσιμιστικό φινάλε, ο Γιμού συνοψίζει προηγουμένως την τέχνη του σε μια από τις ωραιότερες σκηνές που υπέγραψε ποτέ: εκείνη όπου οι υπηρέτες του παλατιού καλύπτουν το αίμα χιλιάδων νεκρών κάτω από αναρίθμητα άνθη χρυσανθέμων. Ομορφιά και τρόμος σφραγισμένα στο ίδιο πλάνο...

ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ