Ζακ Εφρον: Super idol

25.09.2007
Οι τινέϊτζερ τον λατρεύουν, και οι ενήλικες ρωτούν γι αυτόν. Με τη μακριά φράντζα και την εικόνα του «καλού παιδιού», το νέο ίνδαλμα του Χόλιγουντ, σπάει τα ταμεία και κάνει τις νεανικές καρδιες να χτυπούν πιο δυνατά.

Aπό τη Νατασα Γιαννουση
ΡΗΟΤΟs: reuters/apeiron, αρχειο Εθνους

Στη δεκαετία του 50 ήταν ο Τζέιμς Ντιν. Ακολούθησαν οι Λιφ Γκάρετ, Ρίβερ Φίνιξ, Τζόνι Ντεπ... Τι κοινό είχαν; Οτι υπήρξαν ινδάλματα των τινέιτζερ της εκάστοτε εποχής. Διετέλεσαν πόστερ στους τοίχους των εφηβικών δωματίων και πρωταγωνιστές πρώτων ερωτικών σκιρτημάτων. Ο Ζακ Εφρον, ο καινούριος νοστιμούλης καρδιοκατακτητής της Disney Pictures, είναι άξιος συνεχιστής της παράδοσης, αν και λιγότερο «κακός» και επαναστάτης από τους προκατόχους του. Είναι η επιτομή του καλού παιδιού, αυτός που κάθε γονιός θα ήθελε για συνοδό της κόρης του στον χορό του σχολείου.

Γέννημα θρέμμα της Καλιφόρνιας, ο Ζάκαρι Ντέιβιντ Αλεξάντερ Εφρον γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1987 στην πόλη Σαν Λούις Ομπίσπο. Οι γονείς του ήταν αυτοί που τον ενθάρρυναν να ασχοληθεί αρχικά με το τραγούδι. Τα μαθήματα τραγουδιού οδήγησαν σε μία εμφάνιση στο μιούζικαλ Gypsy, το οποίο συνεχίστηκε για 90 παραστάσεις. Αυτό ήταν. Ο Ζακ ερωτεύτηκε το σανίδι, ενώ η ανταπόκριση του νεανικού κοινού στην παρουσία του ήταν το όνειρο κάθε παραγωγού. Ακολούθησαν εμφανίσεις σε άλλα θεατρικά (Peter Pan, Auntie Mame, Little Shop of Horrors κ.α.) πριν κάνει το άλμα προς στην τηλεόραση, το μέσο που τον ανέδειξε και τον έκανε ίνδαλμα μέσα σε ενάμιση μόλις χρόνο.

Το μεγάλο μπαμ έγινε πέρυσι. Μία απλή τηλεταινία, το High School Musical, ήταν αρκετή για να εκτοξεύσει τον Ζακ στα εξώφυλλα αμερικανικών περιοδικών για τινέιτζερ, όπως το Tiger Beat και το Bop.

Η υπόθεση; Ο Τρόι (Ζακ Εφρον) και η Γκαμπριέλα (Βανέσα Χάτζενς) γνωρίζονται τυχαία στις διακοπές των Χριστουγέννων όταν τους αναγκάζουν να τραγουδήσουν μαζί στο ρεβεγιόν. Τι θα γίνει τελικά όταν αποφασίσουν να κάνουν οντισιόν για το σχολικό μιούζικαλ; Μετά την καταιγιστική επιτυχία του φιλμ, ο Ζακ αναγκάστηκε να αλλάξει τα νούμερα στο κινητό και στο τηλέφωνο του σπιτιού του επειδή εκατοντάδες θαυμάστριες του τηλεφωνούσαν. Το ντουέτο που τραγούδησαν μαζί με τη Βανέσα, το Breaking free, σημείωσε την γρηγορότερη άνοδο στην ιστορία του πίνακα επιτυχιών Billboard Hot 100. Εκτοξεύτηκε από το Νο 86 στο Νο 4 σε μία εβδομάδα, ενώ μία σειρά άλλων τραγουδιών ακολούθησε αντίστοιχη πορεία.

ΖΑΚ-ΜΑΝΙΑ
Ηταν θέμα χρόνου να γυριστεί το σίκουελ High Street Musical 2 (ίσως ακολουθήσει και τρίτο!), μετά το οποίο ο Ζακ και η φράντζα του βρέθηκαν στο εξώφυλλο περιοδικών, όπως το Rolling Stone και το Time. Η φήμη του είχε πλέον εξαπλωθεί σε ένα ευρύτερο κοινό. Ο ρόλος του στην κινηματογραφική ταινία Hairspray, όπου υποδύεται τον σέξι ερμηνευτή με τη χρυσή καρδιά Λινκ Λάρκιν (μήπως αυτό κάπως φέρνει προς την πραγματικότητα;) είναι το πρώτο μόνο άνοιγμά του προς τη μεγάλη οθόνη.

Πόσο, αλήθεια, έχει αλλάξει η ζωή του Ζακ Εφρον τα τελευταία δύο χρόνια;
Πολύ! Τα κορίτσια κοιμούνταν έξω από το ξενοδοχείο του όσο διαρκούσαν τα γυρίσματα του Hairspray, ενώ σε πολλά αμερικανικά λύκεια έχουν ιδρυθεί λέσχες Ι hate Zac Efron. Μέλη τους, κυρίως αγόρια που ζηλεύουν τις επιτυχίες του στο γυναικείο φύλο! Σε κάθε βήμα τον ακολουθούν παπαράτσι, οι οποίοι «σκόραραν» όταν τον πέτυχαν να φιλιέται εκτός πλατό με τη συμπρωταγωνίστριά του Βανέσα Χάτσενς (έκτοτε απέκτησαν και το δικό τους παρατσούκλι Zanessa). Ο ίδιος παραμένει τόσο απλός, προσγειωμένος και μετριόφρων - ένα «παιδί-υπόδειγμα» - που πολλοί αναρωτιούνται μήπως τελικά είναι πολύ καλός για να είναι αληθινός. Οπως συμβαίνει πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις, το μέλλον θα δείξει.