Μια Κάποια Εκπαίδευση

04.12.2009
Η ιστορία λαμβάνει χώρα την εποχή των ΄60s στο Λονδίνο, και αναφέρεται στη ζωή μιας νεαρής κοπέλας που αλλάζει δραματικά όταν γνωρίζει έναν playboy, ο οποίος είναι μεγαλύτερός της κατά δέκα περίπου χρόνια.

Η διακεκριμένη σκηνοθέτιδα Λόνε Σέρφιγκ ("Wilbur Wants to Kill Himself") επιστρέφει με την ταινία "An Education", σε σενάριο του γνωστού συγγραφέα Νικ Χόρνμπι ("About a Boy", "High Fidelity"), που απέσπασε το Βραβείο Κοινού και το Βραβείο Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Sundance το 2009.

Το "Μια Κάποια Εκπαίδευση" βασίζεται στα ασυνήθιστα ομολογουμένως ημερολόγια της δημοσιογράφου Λιν Μπάρμπερ (-όλα τα ονόματα έχουν αλλαχθεί), που ως προικισμένη έφηβη, στο κατώφλι της ενηλικίωσης, φλερτάρει -διά μέσου ενός αμφιλεγόμενου χαρισματικού δανδή- με τη γοητεία του λονδρέζικου υποκόσμου, διακινδυνεύοντας τη θέση που διεκδικεί στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η ιστορία τοποθετείται εύστοχα στην αυγή των sixties. Η νέα γενιά προσπαθεί να απαγκιστρωθεί από τους μετακατοχικούς ηθικούς φραγμούς, η ευζωία γίνεται ζητούμενο και η χειραφέτηση σημαία. Είναι η γενιά που θα διαμορφώσει τις συνθήκες μέσα στις οποίες σύντομα θα γεννηθεί η "swinging" κουλτούρα του Λονδίνου της εποχής.


Ο φακός της Σέρφινγκ εστιάζει κυρίως στα υποκριτικά skills της Κάρει Μάλιγκαν, που ως αριστούχος αλλά καταπιεσμένη τελειόφοιτος αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στις λαμπρές σπουδές που θα της εξασφαλίσουν το μέλλον και σε μια περιπέτεια που θα την κάνει πλουσιότερη σε εμπειρίες ζωής. Η ταινία γοητεύει χωρίς υψηλούς τόνους, με έξοχη αναπαράσταση της δεκαετίας, αριστοτεχνικό χειρισμό των λεπτομερειών γύρω από το βασικό άξονα της κάπως προβλέψιμης ιστορίας, δουλεμένες ερμηνείες (εκτός από τους Μάλιγκαν και Σάρσγκαρντ ξεχωρίζουν επίσης ο πολύ καλός Άλφρεντ Μολίνα, ο Ντομινίκ Κούπερ και η Έμα Τόμσον σε χαρακτηριστικό ρόλο) και σαφή στόχο να δώσει ένα σινεμά υψηλής αισθητικής.


Η ταινία αναμένεται να "ακουστεί" στα Όσκαρ (τουλάχιστον η συμμετοχή της νεαρής πρωταγωνίστριας στις υποψηφιότητες για τον α' γυναικείο ρόλο θεωρείται δεδομένη), αλλά η ερμηνεία της Μάλιγκαν δεν είναι ο μοναδικός λόγος που θα αφήσεις να σε γοητεύσει αυτή η δραματική κομεντί, η οποία κατορθώνει να περάσει ένα προβληματισμό, χωρίς να ξεφεύγει από το στόχο του feel good.


Ανθή Νταουσάνη