Γάμος αλα κρητικά

16.01.2008
Ενας Ελληνας από την Αυστραλία και η πιο περιζήτητη νέα Ελληνίδα ηθοποιός παντρεύονται δίνοντας ένα τεράστιο Γαμήλιο πάρτι στη μεγάλη οθόνη. Οι Εικόνες συναντούν τον γαμπρό, Αλεξ Δημητριάδη, και τη νύφη, Φαίη Ξυλά, και μιλούν για τις εμπειρίες τους κατά τη διάρκεια του... «μυστηρίου».

Είναι σχεδόν 35, Ελληνας από το Σίδνεϊ, με καταγωγή από τις Σέρρες και τη Ρόδο. Ενας ωραίος άντρας που θα μπορούσε να είναι μοντέλο κι έγινε ηθοποιός, χωρίς να το σπουδάσει και χωρίς να αγχώνεται υπερβολικά για το όλο ζήτημα. Ισως να φταίει η κινηματογραφική καλλιτεχνική επιτυχία Head on της Αννα Κόκκινος (όπου ο Αλεξ Δημητριάδης είχε υποδυθεί τον προβληματικό ομοφυλόφιλο), που οι σκηνοθέτες του τον προτιμούν σκοτεινό. «Η υποκριτική είναι ένα είδος εξορκισμού. Αν δεν έχεις προσωπικούς δαίμονες δεν μπορείς να παίξεις δράμα. Από την άλλη, έχω κουραστεί να υποδύομαι τον μουτρωμένο τύπο. Μου προκαλεί πονοκεφάλους. Στην πραγματικότητα, μου αρέσουν οι σαχλαμάρες. Είμαι χύμα, σαν το κρασί που πίνετε εδώ». Τι σημαίνει το «εδώ» για εκείνον; Πέρα από το ελληνικότατο φιζίκ του και τα μάλλον καλά ελληνικά του, πόση Ελλάδα έχει μέσα του; «Εχω διαβάσει αρκετά. Τα ελληνικά και ο ελληνισμός μου μεγαλώνουν μαζί μου, αν και το ερώτημα ποιος είμαι τελικά; υπάρχει πάντα μέσα μου. Ομως, όταν έρχομαι εδώ, είναι σαν να επιστρέφω σπίτι μου».

Το γαμήλιο πάρτι ήταν, λοιπόν, ένα διαβατήριο για ένα μεγάλο ταξίδι στις ρίζες αλλά και για έναν πιο ρομαντικό, πιο ανάλαφρο ρόλο. Επίσης, ο Αλεξ γνώρισε τη Φαίη Ξυλά και... χάρηκε πολύ για τη γνωριμία. «Ποτέ δεν μου άρεσε μια συμπρωταγωνίστρια όσο μου άρεσε η Φαίη. Είναι χειμαρρώδης, αστεία, πανέμορφη... Νομίζω ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον καθένα. Σε αντίθεση με μένα, που είμαι περίεργο πλάσμα, από άμυνα».

Η περί ης ο λόγος περιφέρεται στην Κρήτη της ταινίας φορώντας το νυφικό της και προκαλώντας απανωτά εγκεφαλικά στον σχεδιαστή, αφού η τουαλέτα περνάει τα πάνδεινα μαζί με την ιδιοκτήτριά της. Η ηρωίδα Μαρίνα είναι έτοιμη για διαζύγιο, λίγες ώρες μετά τον γάμο της. Η Φαίη, πάλι, κρατάει την ψυχραιμία της, γενικώς.

Κατά κάποιον τρόπο, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Δύο ταινίες, ένας τηλεοπτικός Γιούγκερμαν κι μια θεατρική συγκατοίκηση με τις Γωγώ Μπρέμπου και Ναταλία Δραγούμη στις Τρεις Αδελφές-Περεστρόικα, την έχουν κάνει αντικείμενο του πόθου των δημοσιογράφων σε βαθμό που θα μπορούσε να ζαλίσει κάθε ηθοποιό στη θέση της. Εκείνη δεν αγχώνεται. «Πάντα βρίσκω χρόνο για τις προσωπικές μου σχέσεις», λέει. Από πλευράς καριέρας; «Οχι, όχι. Στο δικό μου μυαλό ο όρος καριέρα συνδέεται με μια αίσθηση καταναγκασμού, τύπου κάνω πράγματα για να μένω στην επικαιρότητα. Μέχρι σήμερα, δεν αντιμετώπισα ποτέ τη δουλειά μου καριερίστικα».

Το σινεμά, με τα αποσπασματικά γυρίσματα και την εξάρτηση από πολλούς άλλους, της γεννάει μεγάλη αβεβαιότητα; «Υπάρχει αυτό, αλλά μη νομίζεις, ένας κακός θεατρικός σκηνοθέτης κι ένας κακός παρτενέρ μπορούν να διαλύσουν ολόκληρη την παράσταση». Αν έπρεπε να διαλέξει μία αγάπη, πάντως, αυτή θα ήταν το θέατρο. Αυτό ξέρει από παιδί, αυτό εμπιστεύεται. «Το σινεμά δεν το είχα σκεφτεί ποτέ. Αν και μου αρέσει τρελά».

Η συγκατοίκηση στο πλατό του Γαμήλιου πάρτι με έναν ηθοποιό που δεν γαλουχήθηκε στην Ελλάδα τη δυσκόλεψε; «Δεν ένιωσα στιγμή ότι η κουλτούρα του Αλεξ διέφερε από τη δική μου. Το θέμα δεν είναι η καταγωγή, είναι το πώς δένουν οι άνθρωποι μεταξύ τους». Κι αν, στα πιο τρελά της όνειρα, μπορούσε να επιλέξει έναν διεθνή συμπρωταγωνιστή, ποιος θα ήταν αυτός; «Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ... Ο Ρόμπερτ ντε Νίρο!».

Η ταινία Το γαμήλιο πάρτι (Audio Visual) θα προβάλλεται από τις 17 Ιανουαρίου.