Ας ξαναγίνουμε αστείοι...

29.03.2010
Μιλά για την ταινία που της χάρισε το Οσκαρ και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε: «Δεν ξέρω τίποτε για τη χριστιανοσύνη και δεν είμαι ρεπουμπλικανή»

Κέρδισε Οσκαρ για έναν δραματικό ρόλο σε μελό που έσπασε ταμεία στις αμερικανικές αίθουσες.Στο απόγειο της καριέρας της, σε μια εξαιρετική σεζόν για εκείνη που απέφερε και χρυσά...αβγά για την έτερη ταινία της, τη ρομαντική κομεντί «Η πρόταση», η Σάντρα Μπούλοκ βρέθηκε, παρ’ όλα αυτά, πριν από μία βδομάδα εκτεθειμένη στα μέσα ενημέρωσης που έφεραν στο φως μια απιστία, κατά τα φαινόμενα, του συζύγου της.

Για τα προσωπικά της, πάντως, η Μπούλοκ δεν αποκαλύπτει πολλά, μιλά όμως για τα υπόλοιπα: την κενότητα του Χόλιγουντ, τις ρομαντικές κομεντί που την έκαναν διάσημη, τη χριστιανή ρεπουμπλικανή μητέρα που ήταν τόσο δύσκολο να υποδυθεί στο «The blind side».

«Μου άρεσε η ιστορία, αλλά δεν ήξερα πώς να την υποδυθώ», λέει η 46χρονη σταρ σε συνέντευξή της στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» για τον χαρακτήρα της ξανθιάς Λι Αν Τουόχι από το Μέμφις, που περιθάλπει τον άστεγο έφηβο Αφροαμερικανό Μάικλ Όερ και του δίνει ώθηση για να κερδίσει υποτροφία στο ποδόσφαιρο στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή.

Τα γεγονότα είναι πέρα για πέρα αληθινά. Ενας μικρός αμερικανικός θρύλος που βασίστηκε στο τρίπτυχο του νότου: Θρησκεία, Οικογένεια, Φούτμπολ.


Το φούτμπολ
Σε στοιχεία που προσελκύουν κατά παράδοση το συντηρητικό κοινό, αν και η Μπούλοκ δεν δέχεται πως η ταινία απευθύνεται σε αυτό το κομμάτι της αγοράς. «Οι Τούι είναι ευσεβείς χριστιανοί και ρεπουμπλικάνοι και σίγουρα αγαπούν το φούτμπολ. Εγώ;Δεν ξέρω τίποτα για τη χριστιανοσύνη, τίποτα για το φούτμπολ και δεν είμαι ρεπουμπλικανή», παραδέχεται η ηθοποιός, που γνώρισε την πραγματική Λι Αν. «Σκέφτηκα, χμμμ...λευκοί, Νότιοι, χριστιανοί, ρεπουμπλικανοί... όχι ακριβώς οι άνθρωποι με τους οποίους αισθάνομαι άνετα, γιατί συνήθως δεν με εκτιμούν ούτε και τον τρόπο ζωής μου. Οπότε υποθέτω αυτομάτως ότι θα με απορρίψουν εξαιτίας όλων αυτών. Αλλά αυτή η οικογένεια ήταν ακριβώς το αντίθετο», τονίζει η Σάντρα Μπούλοκ, που στα 46 της είναι σούπερ σταρ αλλά δεν της αρέσουν οι ... ταλαιπωρίες της φήμης.

Δηλαδή; «Να αφήνω το σπίτι μου και να περπατώ στο κόκκινο χαλί είναι πάντα μια τρέλα για μένα, γιατί πρέπει πάντα να βρίσκεις έναν τρόπο να είσαι άνετος στην πιο άβολη θέση που μπορείς να φανταστείς... Είναι ένας κόσμος που δεν είναι δικός μου - απλώς μπαίνω και κάνω τη δουλειά μου και μετά πηγαίνω σπίτι μου», λέει η δημοφιλής ηθοποιός.

Και πώς αισθάνεται για το Χρυσό Βατόμουρο που της δόθηκε μία βραδιά πριν από το Οσκαρ; «Πρέπει να αποδέχεσαι και τις δύο πλευρές. Αν πάρεις τη μία από αυτές πολύ σοβαρά, ντροπή σου, ακόμα και αν παραβλέψεις την άλλη, γιατί δεν είναι όλα όσα θα ήθελες εσύ να είσαι, πάλι ντροπή σου. Πρέπει να είσαι ιππότης - δεν θεραπεύουμε και τον καρκίνο!» αποφαίνεται με χιούμορ.

Η show biz είναι άσκοπη και κενή
Η Σάντρα Μπούλοκ, που έφτιαξε το άστρο της ως πρωταγωνίστρια ρομαντικών κομεντί, επιμένει πως δεν τις αγαπάει, αλλά αυτό που την ενδιαφέρει είναι η κωμωδία: «Συνήθως η κωμωδία είναι διαθέσιμη σε εμάς τις γυναίκες στο είδος της ρομαντικής κομεντί. Γι’ αυτό σιχαίνομαι τις ρομαντικές κομεντί. Θέλω να κάνω κωμικές... κωμωδίες - ας ξαναγίνουμε αστείοι!» Στο μεταξύ, η ίδια παραμένει εκτός Χόλιγουντ, αν και πολύ εντός του ως ηθοποιός και παραγωγός.

Η χρυσή συνταγή; Απόσταση μίας ώρας από το Λος Αντζελες, όπου βρίσκεται η μόνιμη κατοικία της, καθώς και δύο σπίτια στο Τέξας και την Τζόρτζια. Ναι, η Μπούλοκ πιστεύει ότι η σόουμπιζ δεν έχει κανένα αληθινό νόημα. «Είναι άσκοπη και κενή!», λέει χαριτολογώντας. «Δεν είμαι δύσπιστη απέναντί της, απλώς έχω επίγνωση του τι σημαίνει. Δεν σημαίνει τίποτα για μένα, αν και σου εξασφαλίζει ένα καλό τραπέζι σε ένα ρεστοράν, όταν είσαι στο απόγειό σου. Αν δεν έχεις άλλα αληθινά πράγματα στη ζωή σου που ν’ αγαπάς, τότε θα πνιγείς μέσα της».

Πρωτιά
Σάντρα Μπούλοκ είναι η πρώτη ηθοποιός που είδε ταινία (το «The blind side») βασισμένη στο όνομά της να ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις.

Αντα Δαλιάκα