Oceans

09.04.2010
Μετά τα Ταξιδιάρικα Πουλιά, ο Ζακ Περίν και ο Ζακ Κλουζό έχοντας στη διάθεσή τους πρωτοποριακές μεθόδους κινηματογράφησης, μας οδηγούν στην καρδιά των ωκεανών για να ανακαλύψουμε άγνωστα ή γνωστά θαλάσσια πλάσματα.

Μετά τον κόσμο των εντόμων («Μικρόκοσμος»), των πτηνών («Ταξιδιάρικα πουλιά») και των πιγκουΐνων («Το ταξίδι του αυτοκράτορα»), ο Γάλλος Ζακ Περέν, πρώην ηθοποιός και τα τελευταία χρόνια παραγωγός και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, βυθίζεται σε εκείνον της θαλάσσιας ζωής στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη.

Ο φακός του (συνσκηνοθετεί και ο νεότερος Ζακ Κλιζάρ) αιχμαλωτίζει την... καθημερινότητα μιας ευρείας γκάμας υδρόβιων πλασμάτων, από τα πιο συνήθη μέχρι τα πιο σπάνια στο ανθρώπινο μάτι. Από καβούρια, δελφίνια και καρχαρίες μέχρι μέδουσες - αμπαζούρ, ανεμώνες μαύρες και αράχνες (κυριολεκτικά) και ψαροειδή με μούρες τόσο ακανόνιστα πρησμένες σαν από ανεξέλεγκτο πλευρικό ξυλοκόπημα.

Καλά όλα αυτά και ιδιαίτερα θεαματικά, δε, στις σκηνές που η κάμερα επιλέγει να σταθεί στο επίκεντρο της υποβρύχιας δράσης με εκπληκτικά κοντινά πλάνα, αλλά «χύμα», σαν ένα κολάζ στιγμιότυπων ανάλογο ενός εκπαιδευτικο-οικολογικού ντοκιμαντέρ της τηλεόρασης και χωρίς το δραματικό μπούσουλα που έκανε κάθε προηγούμενη ταινία του Περέν μια περιπέτεια συναρπαστική, με προσωπικότητα.

Ρόμπυ Εκσιέλ