Η Νύχτα Των Ηλιοτροπίων

13.03.2008
Η «Νύχτα Των Ηλιοτροπίων» είναι μια άσκηση ακριβείας στα μαθηματικά του τρόμου: ακριβοδίκαια μοιρασμένο σασπένς σε έξι διαφορετικές ιστορίες, ενισχυμένο από μια βαθιά γνώση της ισπανικής επαρχίας, ξεκινάει από την τυχαία ανακάλυψη ενός πτώματος και τελειώνει επισφραγίζοντας ένα συλλογικό θάνατο, αυτόν μιας ψυχοραγούσας επαρχιακής κοινότητας που ελπίζει σε μια τονωτική ένεση τουρισμού που δεν έρχεται ποτέ.

Η «Νύχτα Των Ηλιοτροπίων» είναι μια άσκηση ακριβείας στα μαθηματικά του τρόμου: ακριβοδίκαια μοιρασμένο σασπένς σε έξι διαφορετικές ιστορίες, ενισχυμένο από μια βαθιά γνώση της ισπανικής επαρχίας, ξεκινάει από την τυχαία ανακάλυψη ενός πτώματος και τελειώνει επισφραγίζοντας ένα συλλογικό θάνατο, αυτόν μιας ψυχοραγούσας επαρχιακής κοινότητας που ελπίζει σε μια τονωτική ένεση τουρισμού που δεν έρχεται ποτέ. Eνας σπηλαιολόγος καταφτάνει σε απομακρυσμένο χωριό για να ερευνήσει την ανακάλυψη μιας σπηλιάς που οι κάτοικοι ευελπιστούν να εξελιχθεί σε αξιοθέατο. Η αναπάντεχη εμφάνιση της συζύγου του θα ανατρέψει τη συναισθηματική του ισορροπία, η οποία θα εκτροχιαστεί πλήρως όταν περιπλανώμενος πωλητής, και κατά συρροήν δολοφόνος, θα τη βιάσει, αλλά δεν θα προλάβει να την αποτελειώσει.

Από εδώ και πέρα το λόγο τον έχει η εκδίκηση. Τα κίνητρα του κάθε χαρακτήρα που σέρνει πίσω του το κουβάρι κάθε μιας εκ των έξι ιστοριών αποκαλύπτονται από νωρίς, αυτό όμως που σε κάνει να μη θες να τους χάσεις απ’ τα μάτια σου καθώς διασταυρώνονται στο έξυπνα δομημένο σενάριο του Καμπεσούδο είναι η περιέργεια για το μέχρι πού είναι ικανοί να φτάσουν. Ο συνδυασμός των διαδοχικών εκδοχών της ίδιας ιστορίας, μία από τη σκοπιά του κάθε χαρακτήρα, δημιουργεί μια σύνθετη εικόνα, πολύ πυκνότερη σε νόημα απ’ ό,τι κάθε επεισόδιο ξεχωριστά, που θα χαραχτεί βαθιά στη μνήμη του σελιλόιντ, αναπτερώνοντας τις χαμένες ελπίδες μας για τον πατροπαράδοτο ισπανικό τρόμο.

Δέσποινα Παυλάκη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ