Τόμπι Κέμπελ: Βυθισμένος στην άμμο του χρόνου

19.05.2010
Ο ανερχόμενος σταρ Τόμπι Κέμπελ μιλάει στο cinemag για την εμπειρία του στα πλατό του "Prince of Persia:The Sands of time"

Η ομάδα πίσω από την blockbuster τριλογία "Οι Πειρατές της Καραϊβικής", με άλλα λόγια η Walt Disney Pictures και ο παραγωγός Tζέρι Μπρουκχάιμερ, εμπνέεται από την επιτυχημένη σειρά βιντεοπαιχνιδιών "Prince of Persia: The Sands of Time" και τη μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το καλοκαίρι του 2010.

Συνδυάζοντας το παραμύθι με την εκρηκτική δράση, το "Prince of Persia: The Sands of Time" περιγράφει τις περιπέτειες του πρίγκιπα Ντάσταν (Tζέικ Τζίλενχαλ), ενός γαλαζοαίματου που έχει κάτι να αποδείξει. Ο Ντάσταν καλείται να ενώσει τις δυνάμεις του με την ανώτατη ιέρεια Ταμίνα (Τζίμα Άρτερτον) για να προστατεύσουν μαζί την Άμμο του Χρόνου - μια μυστηριώδη ουσία που μπορεί να αναστρέψει τον χρόνο. Κι ενώ πολλοί θα έκαναν τα πάντα για να αποκτήσουν την Άμμο αλλά και το Στιλέτο του Χρόνου, ο Ντάσταν και η Ταμίνα πρέπει να αγωνιστούν ενάντια στις πιθανότητες για να ξεκαθαρίσουν ποιον πραγματικά μπορούν να εμπιστευθούν μέσα σε αυτή την απίστευτη αναζήτηση, γεμάτη ανατροπές, μεταστροφές και επική περιπέτεια.

Ο ανερχόμενος σταρ Τόμπι Κέμπελ έκανε το ντεμπούτο του με το φιλμ "Τα Παπούτσια του Νεκρού" του Σέιν Μέντοους κι επίσης εμφανίστηκε στα έργα "Αλέξανδρος" του Όλιβερ Στόουν και "Match Point" του Γούντι Άλεν. Η ταινία όμως που τον ανέδειξε περισσότερο είναι το "RocknRolla" του Γκάι Ρίτσι, όπου ανέλαβε το ρόλο του ναρκομανή ρόκερ Τζόνι Κουίντ. Ο 26χρονος από το Γιόρκσαϊρ μετράει επίσης αρκετές συμμετοχές στη Βρετανική θεατρική σκηνή αλλά και στην τηλεόραση. Με το ρόλο του Γκάρσιβ, ο Τόμπι υποδύεται τον πεισματάρη γιο του βασιλιά που ηγείται των στρατευμάτων του και περιγράφει στο cinemag την εμπειρία του στα πλατό.

Ο Γκάρσιβ είναι ένας από τους γιους του βασιλιά - πώς εντάσσεται στη πλοκή ιστορίας;

Τόμπι Κέμπελ: Ο Γκάρσιβ είναι ο αρχηγός του Περσικού στρατού. Είναι γνήσιος Πρίγκιπας και αδελφός του Ντάσταν. Ο τρίτος αδελφός είναι ο Τας. Όταν γεννιέσαι σε ένα τέτοιο περιβάλλον, σου αντιστοιχεί ένας συγκεκριμένος ρόλος. Αν έχεις αδελφό μεγαλύτερο από εσένα, όπως στην περίπτωσή μας ο Τας, κάποια στιγμή θα γίνει εκείνος βασιλιάς. Και προετοιμάζεστε τέλεια για το ρόλο σας από τη μέρα που γεννιέστε, οπότε ο Γκάρσιβ από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τις πολεμικές τέχνες και τη μάχη. Ο Τας έχει ένα βασιλικό αέρα και είναι πιο μορφωμένος. Ο Γκάρσιβ είναι πιο σκληροτράχηλος.

Πόσο δύσκολο ήταν να κάνετε γυρίσματα κάτω από την έντονη ζέστη του Μαρόκο;

Τόμπι Κέμπελ: Δεν θα παραπονεθώ ποτέ ξανά για τον αγγλικό καιρό. Εάν έχετε βρεθεί σε αυτές τις θερμοκρασίες με σορτς και κοντομάνικο, σκεφτείτε ότι εγώ φορούσα τρεις κελεμπίες, εξοπλισμό μάχης κι επιπλέον έπρεπε να βρίσκομαι πάνω στο άλογο. Αυτή η ταινία απαιτούσε φοβερή αντοχή. Σε κάποια στιγμή σκέφτηκα ότι ίσως να μην κατάφερνα να ανταπεξέλθω.

Πόσες από τις επικίνδυνες σκηνές σας εκτέλεσες μόνος σου;

Τόμπι Κέμπελ:
Ήταν σα να ξύπνησε η macho πλευρά μου και ήθελα να τις γυρίσω όλες εγώ! Όμως πρέπει να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι αυτές οι σκηνές είναι δουλειά κάποιου άλλου, όπως αντίστοιχα οι αντικαταστάτες μου δε θα διεκδικούσαν να πουν τις ατάκες μου. Και είναι εντυπωσιακά αυτά που μπορούν να κάνουν.

Είχες παίξει τα παιχνίδια "Prince of Persia" και πώς συγκρίνονται με την ταινία;

Τόμπι Κέμπελ: Έπαιζα το παιχνίδι αρκετά παλιότερα, στον υπολογιστή. Αυτό που μου φαίνεται καταπληκτικό με την ταινία είναι ότι, ανεξάρτητα από το κοινό του παιχνιδιού, οι παραγωγοί πήραν μια εξαιρετική ιδέα και δημιούργησαν τη δική τους ιστορία, όπως έγινε και με τους "Πειρατές της Καραϊβικής". Στο παιχνίδι "Prince of Persia" ο Γκάρσιβ είναι ένας αμείλικτος αρχηγός του στρατού τον οποίον προσπαθεί να ξεγελάσει ο Ντάσταν. Στην ταινία είναι κι αυτός Πρίγκιπας και αδερφός του Ντάσταν.

Μετά από την ταινία "RocknRolla" χρειάστηκε να πάρεις πολύ γρήγορα βάρος ώστε να ικανοποιείς τις απαιτήσεις του νέου σου ρόλου;

Τόμπι Κέμπελ: Έπρεπε να είμαι σε φόρμα, να βελτιώσω τη φυσική μου κατάσταση, γιατί φοράω αυτό τον απίστευτο εξοπλισμό που με κάνει να δείχνω επιβλητικός. Το πιο δύσκολο σχετικά με τα κιλά που έχασα για το "RocknRolla" ήταν να καταφέρω να τα ξαναπάρω. Δεν είμαι λάτρης του φαγητού, και έπρεπε να τρώω τέσσερις φορές την ημέρα, οπότε μου ήταν κουραστικό. Επίσης, όσο βρισκόμασταν στο Μαρόκο, έπινα τεσσεράμισι λίτρα νερό την ημέρα λόγω της ζέστης.

Τι όπλο χρησιμοποιεί ο Γκάρσιβ;

Τόμπι Κέμπελ: Χρησιμοποιώ ένα μικρό τσεκούρι. Είναι περίτεχνα διακοσμημένο και υπάρχει ιστορική συνέπεια πίσω από αυτό, αν και αρχικά νόμιζα ότι ήταν απλή διακόσμηση για την ταινία. Η δύναμή αυτού του όπλου είναι τέτοια ώστε να τραυματίζει τον εχθρό, και υπάρχει συγκεκριμένος λόγος γι’αυτό: αν πληγώσεις έναν αντίπαλο, οι δικοί του θα αναγκαστούν να έρθουν για να τον πάρουν μαζί τους, ενώ αν τον σκοτώσεις, απλά θα τον αφήσουν εκεί. Έχουν γραφτεί πολλά από τους Πέρσες σχετικά με το πώς να τραυματίζεις όσο το δυνατόν περισσότερους αντιπάλους στη μάχη.

Ποιες αναμνήσεις θα πάρετε μαζί σας από τα γυρίσματα του "Prince of Persia";

Τόμπι Κέμπελ: Για μένα ήταν αποκαλυπτικό το πόση δουλειά αφιερώνεται για να γυριστεί μια τέτοια ταινία. Είναι μεγαλειώδες. Σα μια περιπέτεια, σαν ένα επικό ταξίδι. Αλλά και ο Μάικ Νιούελ είναι επίσης μεγαλειώδης.