Αψηφώντας Το Θάνατο

21.04.2008
Ο υπερμάγος Χουντίνι (Γκάι Πιρς) , «αψηφά το θάνατο», επιδίδεται σε ριψοκίνδυνα κόλπα και ψάχνει απεγνωσμένα μια μεταφυσική επαφή με την εκλιπούσα μαμά του. Ο Χουντίνι φτάνει στο Εδιμβούργο το 1926 για να παρουσιάσει το δημοφιλές σόου του και δύο δαιμόνια θηλυκά, η Μέρι (Κάθριν Ζέτα Τζόουνς) και η κόρη της Μπέντζι ΜακΓκάρβι (Σάοϊρς Ρόναν) που παριστάνουν τις μέντιουμ σε τοπικά θέατρα της συμφοράς

Ποιος είπε ότι οι μάγοι δεν πάσχουν από το Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα; Με φόντο τις φροϋδικές θεωρήσεις για τις σχέσεις των απανταχού αρσενικών με τις μητέρες του, ο υπερμάγος Χουντίνι (Γκάι Πιρς) , «αψηφά το θάνατο», επιδίδεται σε ριψοκίνδυνα κόλπα και ψάχνει απεγνωσμένα μια μεταφυσική επαφή με την εκλιπούσα μαμά του. Ο Χουντίνι φτάνει στο Εδιμβούργο το 1926 για να παρουσιάσει το δημοφιλές σόου του και δύο δαιμόνια θηλυκά, η Μέρι (Κάθριν Ζέτα Τζόουνς) και η κόρη της Μπέντζι ΜακΓκάρβι (Σάοϊρς Ρόναν) που παριστάνουν τις μέντιουμ σε τοπικά θέατρα της συμφοράς, θα προσπαθήσουν να ξεγελάσουν το μάγο και να αποσπάσουν 10.000 δολάρια με τις μεταφυσικές τους απάτες. Ο σόουμαν της εποχής, όμως, θα θαμπωθεί από την γοητεία και το δυναμισμό της Μέρι και το αρχικά αθώο φλερτ θα φανερώσει τα τρωτά σημεία του Χουντίνι.

Η Γκίλιαν Άρμστρονγκ φτιάχνει ένα καλοστημένο σκηνικό εποχής, με συμπαθητική φωτογραφία και σκηνογραφία στο «Αψηφώντας Τον Θάνατο». Αυτό που ξεχνά, όμως, είναι ότι χρειάζεται και ο κινηματογράφος τα «μαγικά» του. Ο Χουντίνι αφημένος στην επίπεδη αφήγηση της ταινίας προσπαθεί επί ματαίω να βγάλει το λαγό μέσα από το καπέλο, καθώς ο έρωτας προκύπτει ακριβώς στο σημείο που τον περιμένεις, τα φιλιά ανταλλάσσονται στα συνήθη γνώριμα μέρη και το υπερφίαλο ρομάντζο «πνίγει» τις πιο έντονες σεκάνς. Ο Γκάι Πιρς δεν καταφέρνει να αποβάλλει τη θερμοκρασία του χλιαρού νερού, στο οποίο βουτάει για να κάνει τα μαγικά του κόλπα και το θηλυκό δίδυμο της «αψήφιστης» παρέας (Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, Σάοϊρς Ρόναν) ξεχωρίζει μέσα στο μουντό τοπίο του Εδιμβούργου στις αρχές των 20s.

Γιάγκος Αντίοχος