Εμίλ Χερς Go!

22.04.2008
Τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για το εύστροφο, ακαταμάχητα διαπεραστικό ταλέντο του. Ούτε καν μια συνάντηση μαζί του. Καθώς το πολυαναμενόμενο, εκθαμβωτικό «Speed Racer» ετοιμάζεται να οπλίσει με turbo επιτάχυνση την καριέρα του, το ΣΙΝΕΜΑ ιχνηλατεί τις υπέροχες, καταλυτικές αντιφάσεις που τον χαρακτηρίζουν και τον κρατούν σε εγρήγορση.

Από την Ιωάννα Παπαγεωργίου

ΛΑΒΕΤΕ ΘΕΣΕΙΣ
Κινείται σε ανάλογη τροχιά με εκείνη που χάραξε ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο δέκα χρόνια πριν, καθώς, στα 23 του χρόνια, ετοιμάζεται να κατακτήσει την κορυφή του παγκόσμιου box-office, πρωταγωνιστώντας σε μια ακριβοθώρητη υπερπαραγωγή. Αφού προηγουμένως ακόνισε το ταλέντο του σε φτηνές, καλλιτεχνικών προδιαγραφών κινηματογραφικές εξορμήσεις, αποπλανώντας σκηνοθέτες και κριτικούς. Για τον Λεονάρντο ο «Τιτανικός» του περίφημου ή περιβόητου (ανάλογα με τον ποιον θα ρωτήσεις) Τζέιμς Κάμερον ήταν το καλοκουρδισμένο pit-stop που τον εκτόξευσε, στα 23 του χρόνια, σε δυσθεώρητα ύψη φήμης. Για τον Εμίλ είναι το «Speed Racer», η τελευταία ταινία των επίσης περίφημων ή περιβόητων αδερφών Γουατσόφσκι («Τhe Μatrix») που του υπόσχεται λαμπερά μεγαλεία. Ο παλιός είχε ήδη στην κατοχή του μια υποψηφιότητα για Οσκαρ Δεύτερου Ρόλου χάρη στην αφοπλιστική ερμηνεία του στο «Τι Βασανίζει Τον Γκίλμπερτ Γκρέιπ;». Ο νέος έχει ήδη αλλάξει ταχύτητα με μια υποψηφιότητα Πρώτου Ανδρικού Ρόλου από το Σωματείο των Ηθοποιών SAG, κάνοντας το καθαρό πρόσωπό του αστείρευτη πηγή φωτός, νερού και οξυγόνου στο «Ταξίδι Στην Αγρια Φύση». Αμφότεροι, μιλούν για την τέχνη τους χωρίς ίχνη εγωισμού. Με τον αδιάντροπο ενθουσιασμό ενός άνευ προκαταλήψεων σινεφίλ και την αδάμαστη λαχτάρα ενός εξερευνητή νέων εμπειριών. Κάπου εδώ, όμως, οι ομοιότητες σταματούν. Προς το παρόν, τουλάχιστον. Οχι επειδή, αντίθετα με τον αμαχητί ανοιχτόχρωμο Λεονάρντο, ο Εμίλ συνδυάζει τα καστανά, σκούρα, μαλλιά του με ένα πράσινο, βαθύ βλέμμα. Απλά γιατί ενώ ο μεν, στα 33 του χρόνια και πέρα από κάθε αμφιβολία, έχει πια ωριμάσει, ο δε βρίσκεται ακόμα στα πρώτα μέτρα μετά την αφετηρία. Λειτουργώντας περισσότερο με το ένστικτο και την καρδιά, παρά με την εμπειρία και το μυαλό, ανακαλύπτει την ποιότητα του χαρακτήρα του. Προς αναζήτηση της ταυτότητάς του και του άντρα που πρόκειται να γίνει. Κινούμενος σε ανάλογη, απρόβλεπτη τροχιά με εκείνη που χαράζει ο τελευταίος κινηματογραφικός του ήρωας...

ΧΕΡΙΑ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ
Ενα περίπου χρόνο πριν, στα στούντιο Babelsberg, λίγο έξω από το Βερολίνο, ο Εμίλ μας υποδέχεται χαμογελαστός και λαλίστατος, παρέα με σύσσωμους τους συμπρωταγωνιστές του (μεταξύ αυτών, τους Σούζαν Σαράντον, Τζον Γκούντμαν, Κριστίνα Ρίτσι και Μάθου Φοξ) σε μια «αποκλειστική» συνέντευξη Τύπου, για να μας συστήσει την βασισμένη στο ομότιτλο γιαπωνέζικο anime και πρώτη κατάλληλη για όλη την οικογένεια ταινία των Λάρι και Αντι Γουατσόφσκι, «Speed Racer».

Το «Ταξίδι Στην Αγρια Φύση» του Σον Πεν δεν έχει ακόμα έρθει στο κόσμο. Οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους έχουμε γνωρίσει μόνο μια όψη του ηθοποιού Χερς στη διαφορετική από τις άλλες και σχετικά τολμηρή για τα mainstream δεδομένα κομεντί, «Το Κορίτσι Της Διπλανής Πόρτας». Οι μαρτυρίες για την ορμητική ευελιξία και την πολυδιάστατη φύση του ερμηνευτικού δαιμονίου του, προφανείς στα μικρής εμπορικής εμβέλειας, φεστιβαλικά διαμάντια «Τhe Dangerous Lives Of Altar Βoys», «Τhe Mudge Βoy», «Ιmaginary Ηeroes» και «Αlpha Dog», βαραίνουν τη συνείδησή μας κυρίως μόνο ως φήμες. Στα μάτια μας, ο πρωταγωνιστής του καινούργιου high tech Γουατσοφσκικού υπερθεάματος είναι ένας άγουρος, ανεπιτήδευτος, καθαρόαιμα Αμερικανός ενήλικας, υπερβολικά πρόθυμος να μοιραστεί τον ενθουσιασμό του, που μιλά ακατάστατα, βιαστικά και με ακατέργαστο χιούμορ.

«Οταν ήμουν έξι χρόνων συνήθιζα να βλέπω το πρωτότυπο κινούμενο σχέδιο στην τηλεόραση θυμάται ο Χερς.« Την ίδια χρονιά που αποφάσισα να γίνω ηθοποιός. Τότε που είπα στον μπαμπά μου: θέλω να δοκιμάσω την ηθοποιία. Οπότε γνωρίζω καλά και ενδιαφέρομαι για τον Speed Racer εδώ και πολλά χρόνια. Εξάλλου, ο Λάρι και ο Αντι είναι πανέξυπνοι: σαν τους Πράκτορες στο Matrix ξέρει ο ένας τι ακριβώς σκέφτεται ο άλλος. Είναι δύο δημιουργικά μυαλά που δουλεύουν συνεχώς, ολοκληρώνουν πολύ περισσότερη δουλειά απ ό,τι συνήθως και με κάνουν να αισθάνομαι ισότιμος συνεργάτης τους... Οπως τον αντιλαμβάνομαι εγώ, ο Speed είναι ένας ήρωας με πεντακάθαρη καρδιά που θέλει να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερος και ευσυνείδητος οδηγός αγώνων αυτοκινήτων, κόντρα στις αξίες των διεφθαρμένων πολυεθνικών που τον πολιορκούν ως χορηγοί.

Κι αυτό που με προσέλκυσε πάνω από όλα τα άλλα χαρακτηριστικά του ήταν η απόφασή του να μείνει πιστός στις ρίζες και τις -οικογενειακές- αξίες του, παρ όλο που βρίσκεται εν μέσω τυφώνα μεγάλων οικονομικών συμφερόντων... Είναι αστείο το γεγονός ότι πριν πάρω το ρόλο, ήμουν γνωστός στον κύκλο των φίλων μου ως ο πιο αργός και ο πιο εκνευριστικά προσεκτικός οδηγός. Συνήθιζα να λέω στους συνεπιβάτες μου: φοράτε τις ζώνες σας, αλλιώς δεν το κουνάω! Οταν πήρα το ρόλο, άρχισα σταδιακά να οδηγώ λίγο πιο γρήγορα. Μέχρι να βγει η ταινία στις αίθουσες δεν αποκλείεται να είμαι τόσο γρήγορος, όσο ένας οδηγός της Formula 1(γελάει).

Για μένα, το να δουλεύω μπροστά σε πράσινη οθόνη (όπου αργότερα θα ζωγραφιστούν ψηφιακά σκηνικά και τοπία) είναι μια εξαιρετική πρόκληση, αφού καλούμαι να αντιδράσω σε πράγματα που δεν είναι εκεί. Κατά κάποιο τρόπο πρέπει να επιστρέψω σε ό,τι ένιωθα όταν πρωτάρχισα να ερμηνεύω ρόλους στο θέατρο και όφειλα να φανταστώ όλο τον κόσμο γύρω μου. Επίσης απαιτείται τρελή φαντασία και θέληση για να αφεθείς άφοβα σε αυτή την τρελή φαντασία... Τέλος πάντων, πάντα ήθελα να συμμετάσχω σε μια ταινία σαν αυτή και να συνεργαστώ με τους Γουοτσάφσκι που έκαναν το «Μatrix»: την πιο αγαπημένη μου τριλογία όλων των εποχών. Το «Speed Racer» είναι ένα νέο όραμα. Ενας απίστευτα πολύχρωμος κόσμος που δεν έχετε ξαναδεί. Φουτουριστικός, με έναν ιδιαίτερο τρόπο: σαν ένα πάντρεμα του Blade Runner με την pop art του Αντι Γουόρχολ». Τότε, τον άκουγα με συγκρατημένο ενδιαφέρον. Μου χρειάστηκαν κάτι παραπάνω από έξι μήνες για να επανεξετάσω τα λόγια του, να αντιληφθώ την απέριττη ευστοχία κάποιων από τις παρατηρήσεις του, και να αισθανθώ ιδιαίτερα τυχερή που τον γνώρισα από κοντά...

ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΓΚΑΖΙΑ
Εχοντας πια βιώσει το πηγαίο σθένος της ερμηνείας του στο «Ταξίδι Στην Αγρια Φύση» και πάρει μια γεύση από το -όντως οργιαστικά πολύχρωμο, φουτουριστικά ρετρό σύμπαν του «Speed Racer» (έτσι όπως, εν μέρει, αποκαλύπτεται στα τρέιλερ του), συνειδητοποιώ την απόσταση που χωρίζει τον άνθρωπο Εμίλ Χερς από τον ηθοποιό Εμίλ Χερς. Οταν γνωρίζεις τον μεν, σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να φανταστείς για το τί είναι ικανός ο δε. Θαρρείς πως ο ένας βρίσκεται ακόμα στην αρχή, ενώ ο άλλος σε απόσταση αναπνοής από την καρό σημαία του τερματισμού - εισόδου στην ωριμότητα. Ισως φταίει η ανεμελιά με την οποία κουβαλά τον εαυτό του: άνευ σοβαροφάνειας ή αγωνίας να αποδείξει οτιδήποτε σε οποιονδήποτε. Ισως, πάλι, η (αδιευκρίνιστα συνειδητή ή ασυνείδητη) επιλογή να αφήνει το έργο του να μιλάει γι αυτόν.

Μόνο αν επιμείνεις πολύ μπορεί να μοιραστεί μαζί σου βιαστικά τα όποια μηνύματα αναγνώρισε στα φιλμ που συμμετείχε έως τώρα, τον τρόπο που προσέγγισε τον κάθε ρόλο του, ή το πώς σχεδιάζει την επαγγελματική πορεία του. Διαφορετικά, προτιμά να λέει ανέκδοτα για τους σκηνοθέτες του ή τα γυρίσματα. «Μου τηλεφώνησε ενώ ήμουν στο σπίτι ενός φίλου. Είμαι πολύ καλός στο να αναγνωρίζω φωνές στο τηλέφωνο, οπότε κατάλαβα ότι ήταν αυτός και όχι κάποιος που μου έκανε πλάκα. Στην αρχή ενθουσιάστηκα γιατί νόμιζα ότι θέλει να κάνουμε παρέα. Οταν, όμως, άρχισε να μου μιλάει για το ομότιτλο, βιογραφικό βιβλίο στο οποίο βασίστηκε το «Ταξίδι Στην Αγρια Φύση», απογοητεύτηκα: δεν επρόκειτο να γίνουμε τα φιλαράκια που ονειρευόμουν» είπε σε πρωινή εκπομπή της αμερικάνικης τηλεόρασης για τον Σον Πεν, ο οποίος τον επέλεξε ως πρωταγωνιστή του αφού είδε και έγινε οπαδός της ερμηνείας του νεαρού στο «Lords Of Dogtown». «Αγαπώ τους ανθρώπους εδώ στη Γερμανία.

Εχουν μια εντελώς διαφορετική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κουλτούρα από εκείνη των ΗΠΑ. Πηγαίνουμε σε διαφορετικά, θαυμάσια εστιατόρια κάθε βράδυ. Πρέπει, όμως, να ομολογήσω πως δεν είμαι φαν του blood-sausage. Μόλις το παρήγγειλα, οι Γερμανοί της παρέας άρχισαν να αναρωτιούνται αν τρελάθηκα. Μόλις το δοκίμασα κατάλαβα γιατί» μας είπε στο Βερολίνο για τα παρασκήνια της δημιουργίας του «Speed Racer», ενώ στον Ντέβιντ Λέτερμαν και στο φημισμένο βραδινό τηλεοπτικό σόου του αφηγήθηκε την εμπειρία του σε ένα γερμανικό σπα: «Ημουν περιτριγυρισμένος από ολόγυμνους Γερμανούς κυρίους, που με κοιτούσαν προσβεβλημένοι επειδή τόλμησα να φοράω σορτς. Ακόμα δεν ξέρω αν εξέφραζαν αγανάκτηση επειδή ενώ εκείνοι μου έδειξαν το δικό τους, εγώ δεν τους έδειξα το δικό μου ή επειδή στην πραγματικότητα δεν τους άρεσε καθόλου να είναι γυμνοί». Κάπως έτσι, με χιούμορ και ενθουσιασμό, αυτός ο χαρισματικός και διαρκώς ανερχόμενος σταρ κινείται εδώ και λίγο καιρό προς τον πολλά υποσχόμενο, ανοιχτό ορίζοντα της δημιουργικότητας και της ζωής του. Σε απρόσμενη, αλλά ουσιαστική τροχιά...

RACER'S Cv

Ονομα: Εμίλ Ντάβενπορτ Χερς.
Ημερομηνία Γέννησης: 13 / 3 / 1985.
Τόπος Γέννησης: Παλμς, Καλιφόρνια, ΗΠΑ.
Δεύτερη Πατρίδα: Σάντα Φε, Νέο Μεξικό, ΗΠΑ.
Ψευδώνυμο: Χέρσι. Υψος: 1.70 cm.
Ονομα πατρός: Ντέιβιντ Χερς - παραγωγός.
Ονομα μητρός: Μάργκαρετ Ντάβενπορτ - καλλιτέχνης.
Ονομα αδερφής: Τζένιφερ Μπόλντουκ - καλλιτέχνης.
Αγαπημένες ταινίες: «Roger Dodger» (2002), «Το Λιμάνι Της Αγωνίας» (1954), «Λεωφορείο Ο Πόθος» (1951), «Οι Συνήθεις Υποπτοι» (1995), «Η Ακτή Του Κουνουπιού» (1986).
Χόμπι: βραδιές καραόκε στο μοδάτο κλαμπ του Μπέβερλι Χιλς, Guys.
Επόμενη προγραμματισμένη φιλμική κούρσα: «Μilk» του Γκας Βαν Σαντ.