Ενα διαμέρισμα με θέα στον Θερμαϊκό

15.04.2016
Ενα διαμέρισμα στην παραλία της Θεσσαλονίκης αποτελεί τον ιδιαίτερο χώρο που ικανοποιεί τις αισθητικές αναζητήσεις της ιδιοκτήτριας και, παραλληλα, απαντά σε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις.

Το λευκό, σε συνδυασμό με γκρι και γήινους τόνους, και οι αισθητικές αναφορές στις σύγχρονες τάσεις ορίζουν τη φυσιογνωμία μιας ξεχωρισής κατοικίας, απόλυτα συγχρονισμένης με το νεανικό πνεύμα της εποχής. Υψηλές αισθητικές απαιτήσεις, ευρωπαϊκές προδιαγραφές, αλλά και οι απαραίτητες λειτουργικές ανάγκες είναι οι τρεις βασικές παράμετροι που καθορίζουν την ταυτότητά της. Ενα σπίτι δίπλα στη θάλασσα, με σημείο αναφοράς τις λευκές και γκρίζες αποχρώσεις, ένας χώρος λιτός και λειτουργικός, ο οποίος όχι μόνο εξυπηρετεί την καθημερινότητα της ιδιοκτήτριας, αλλά και που αποπνέει άρωμα σύγχρονης γυναίκας.

Με την αξεπέραστη θέα του Θερμαϊκού να δεσπόζει ως προνόμιο αυτού του κτίσματος και με προσήλωση στο κύριο θέμα της διακοσμητικής εικόνας, που είναι η λευκή λάκα, μοιάζει να διευθετείται κάθε λειτουργική ενότητά του, κάθε διακοσμητική του λεπτομέρεια. Η τελική εικόνα διαμορφώθηκε έπειτα από αρκετή συζήτηση της interior designer με την ιδιοκτήτρια, οι οποίες κατέληξαν στον σχεδιασμό ενός αναπαυτικού, φιλικού σπιτιού με αγαπημένα design αντικείμενα και έπιπλα.

Κύριο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου διαμερίσματος είναι η άνεση, ενώ το μοντέρνο, λιτό ύφος κυριαρχεί τόσο στις ειδικές κατασκευές όσο και στα έπιπλα. Στους κυρίως χώρους διαβίωσης και ειδικά στο ενιαίο καθιστικό, το χρώμα υπάρχει σε λίγες λεπτομέρειες, μιας και οι εντυπώσεις βασίζονται στις αποχρώσεις του γκρίζου. Εδώ, δύο μεγάλοι καθρέφτες, κατασκευές της διακοσμήτριας, «ανοίγουν» περισσότερο τον χώρο. Τρία μελετημένα μεγάλα λευκά ράφια φιλοξενούν βιβλία, διακοσμητικά αντικείμενα και την τηλεόραση, ενώ δίπλα ακριβώς μια πορτοκαλί πολυθρόνα Vanity βλέπει προς το ξύλινο τραπέζι του καθιστικού, δίπλα στο οποίο καμαρώνουν πράσινα πουφ από το Roche Bobois.

Στην κρεβατοκάμαρα, το κέντρο βάρους είναι το μεγάλο κρεβάτι, που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο λευκά μεταλλικά τραπέζια τα οποία αγοράστηκαν από μια αντικερί και λειτουργούν ως κομοδίνα. Oι λευκοί τόνοι και οι μοντέρνες φόρμες δημιουργούν ένα περιβάλλον διαχρονικής κομψότητας. Το κρεβάτι είναι ειδικά σχεδιασμένο για αυτό το δωμάτιο. Πίσω του, μια ταπετσαρία από το Recent στολίζει τον τοίχο, ενώ τα δύο μαύρα φωτιστικά πάνω στα τραπέζια συμπληρώνουν τη σωστή δόση αντίθεσης στη φωτεινότητα του χώρου.

Οι επιρροές της δημιουργού, η αισθητική της και οι αρχιτεκτονικοί ρυθμοί του παρελθόντος, τους οποίους συνδυάζει με τις σύγχρονες και μοντέρνες σχεδιαστικές αξίες της εποχής μας, φαίνονται έντονα σε μικρές, αλλά και μεγάλες λεπτομέρειες. Ετσι, με φανερές στυλιστικές αναφορές στο σήμερα και ιδιαίτερο ύφος, τόσο το καθιστικό όσο και η κουζίνα αυτής της κατοικίας έχουν γίνει χώροι όπου τα έπιπλα και τα διακοσμητικά στοιχεία αφηγούνται μικρές ιστορίες design. Μία από αυτές τις λεπτομέρειες είναι η πρωτότυπη γωνία που δημιουργεί το βεστιάριο με την εκτύπωση μιας παλιάς διαφήμισης στον τοίχο, ενώ πολλά από τα έπιπλα είναι custom made κατασκευές σε σχέδια και ιδέες της interior designer.

Ο αναπαυτικός γκρι σκούρος καναπές, το χαμηλό τραπέζι, τα ράφια και τα φωτιστικά στο καθιστικό κινούνται στον χαρακτήρα μιας εκλεκτικής αισθητικής. Απέναντι, έντονη η παρουσία της τραπεζαρίας, με πολυάριθμες καρέκλες και μια κουνιστή πολυθρόνα του Eames να ξεχωρίζει. Τα γεωμετρικά σχήματα σε όλη την περιοχή της τραπεζαρίας ενισχύουν την καθαρότητα και την ελευθερία της. Οι μεγάλες τζαμαρίες, με τη σειρά τους, καλύπτουν μεγάλο μέρος των τοίχων στο εσωτερικό, που λούζεται στο φως.

Κείμενο: Γιάννης Παπαϊωάννου, Φωτογραφίες: Ιωάννα Ρουφοπούλου