Zampano: Ενα φιλόξενο εστιατόριο

08.06.2016
Στην ταινία La Strada του ΄56 ο περιπλανώμενος θίασος ενός τσίρκου αναζητά τις ισορροπίες στις σχέσεις και στη ζωή. Ο κεντρικός ήρωας, ο Zampano (Αντονι Κουίν), κερδίζει τελικά την καρδιά της Τζελσομίνα (Τζουλιέτα Μασίνα) και ζουν μαζί μια κινηματογραφική αιωνιότητα με τις οδηγίες του Φρεντερίκο Φελίνι, τις μουσικές του Νίνο Ρότα και την επιβράβευση του Οσκαρ!

Στην ταινία La Strada του ΄56 ο περιπλανώμενος θίασος ενός τσίρκου αναζητά τις ισορροπίες στις σχέσεις και στη ζωή. Ο κεντρικός ήρωας, ο Zampano (Αντονι Κουίν), κερδίζει τελικά την καρδιά της Τζελσομίνα (Τζουλιέτα Μασίνα) και ζουν μαζί μια κινηματογραφική αιωνιότητα με τις οδηγίες του Φρεντερίκο Φελίνι, τις μουσικές του Νίνο Ρότα και την επιβράβευση του Οσκαρ! Η συγκεκριμένη ταινία άρεσε πολύ, και σε πολλούς από εμάς, όμως για τους Δημοσθένη Μισεντζή και Επαμεινώνδα Σκορπιδέα (των συνδημιουργών του hostel City Circus στην οδό Σαρρή), υπήρξε ένας ακόμη λόγος για έμπνευση: Βάφτισαν Zampano το εστιατόριό τους που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο City Circus, δίνοντάς του το όνομα του ήρωα της ταινίας. «Είναι πιο εύκολο να μείνεις πιστός σε ένα εστιατόριο, παρά σε μια γυναίκα» έλεγε ο Φελίνι -και κάτι ήξερε- γιατί οι γεύσεις του Zampano μπορούν πραγματικά να αιχμαλωτίσουν την πίστη ενός ...γυρολόγου γαστρογνώστη, που αναζητά επίμονα την καλή και ανεπιτήδευτη γεύση στα σοκάκια της πόλης.

Ακολουθώντας τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του “ήρωά” του, το Greek Bistro & Wine Bar Zampano έχει μια κουζίνα που ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση και τη δημιουργικότητα επιλέγοντας καλά ελληνικά προϊόντα, ταξιδεύει στους ελληνικούς αμπελώνες ενημερώνοντας τη λίστα των κρασιών του, ενώ μας προτείνει πιάτα και ποτήρια ταιριασμένα τόσο αρμονικά μεταξύ τους που μαγεύουν και τις πέντε μας αισθήσεις!

Ετσι τα βήματά μας σταμάτησαν κάποιο βράδυ στη βαθυπράσινη βαμμένη γωνιακή είσοδο του εστιατορίου, η οποία σε “καλεί” να τη διαβείς χωρίς δεύτερη σκέψη. Το ατμοσφαιρικό, κινηματογραφικού τύπου, εσωτερικό θυμίζει σκηνική διαμόρφωση ενός χαλαρού, φιλόξενου νεανικού σπιτιού: ετερόκλιτα έπιπλα, λείες επιφάνειες με τσιμεντοκονία σε δάπεδα και τοίχους, βιτρίνες country με μπουκάλια, μπαρ με χάλκινες επενδύσεις και προσωπικό φινετσάτο και χαμογελαστό, αλλά επίσης ενημερωμένο και με άποψη για ό,τι θα σου προτείνει.

Μια πραγματικά γλυκιά βραδιά σε ένα περιβάλλον καλαίσθητο που γίνεται το ζωντανό κάδρο για το ουσιαστικό κομμάτι που είναι η έξοδος για φαγητό.

Το City Circus δεν αποτελεί ιδανικό προορισμό μόνο για τους τουρίστες αλλά και για όσους αποζητούν έναν ήρεμο χώρο για να “ξεφύγουν” μέσα στην ίδια τους την πόλη, διαβάζοντας ένα βιβλίο, ακούγοντας μουσική, παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια ή απλά γνωρίζοντας ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα. Μόλις ο καιρός το επιτρέψει, η ταράτσα θα ανοίξει τις πόρτες της, προσκαλώντας μας σε βραδιές που θα έχουν την πιο όμορφη θέα στην πόλη και ταξιδιάρικη διάθεση.

Zampano Food & Drinks: Σαρρή 18, κρατήσεις: 21 3023 3244. Ανοικτά κάθε μέρα (εκτός Δευτέρας) από τις 6 το απόγευμα. Κάθε Κυριακή ανοικτά και το μεσημέρι από τις 13:00

Γεωργία Παπανδρέου