Τι δεν πετάμε ποτέ μέσα στον νεροχύτη

06.07.2024
Τι δεν πετάμε ποτέ μέσα στον νεροχύτη
Image by freepik
Τι να προσέξεις για να αποφύγεις το φράξιμο των σωληνώσεων του σπιτιού σου

Πείτε μας οτι σας έχεισυμβεί κι εσάς. Κι αν δεν πάθεις δε θα μάθεις. Και είναι πολύ συχνό φαινόμενο, μόνο όταν προκύξει ένα φράξιμο στην αποχέτευση μας αρχίζουμε να επανεξετάζουμε προσεκτικά όλα όσα ρίχνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη στον νεροχύτη.

Τι να αποφύγεις να ρίχνεις μέσα στον νεροχύτη:

Λάδι σε οποιαδήποτε μορφή

Την επόμενη φορά που θα μαγειρέψεις μπέικον ή οτιδήποτε άλλο που περιλαμβάνει τηγάνι και λάδι μην ρίξεις το λίπος στην αποχέτευση. Εκτός του ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις το λίπος για να φτιάξεις κάτι άλλο, όταν το λάδι πήξει γίνεται συμπαγής μάζα που είναι σχεδόν βέβαιο πως μπορεί να προκαλέσει φράξιμο στον σωλήνα.

Ρύζι και κριθαράκι

Από τα προϊόντα που δεν φαντάζεσαι πως μπορεί να δημιουργήσουν τέτοιου είδους προβλήματα αλλά δυστυχώς μπορούν. Κι αν έχεις μαγειρέψει ποτέ ρύζι στο παρελθόν, τότε ξέρεις ότι διαστέλλεται στο νερό. Μπορείς λοιπόν να φανταστείς τι συμβαίνει όταν ρίχνεις επιπλέον ρύζι στην αποχέτευση και μετά ανοίγεις το νερό. Στην ίδια κατηγορία λόγω ακριβώς αυτής της ιδιότητας και το κριθαράκι. Πάντα στα σκουπίδια και ποτέ στον νεροχύτη

Ότι περίσεψε από την μπογιά

Ανάλογα με το πόση μπογιά σου έχει απομείνει, υπάρχουν μερικές επιλογές για ασφαλή απόρριψη — αλλά το να το αδειάσεις στην αποχέτευση δεν είναι μία από αυτές. Εάν είναι μικρή, απλά άνοιξε το καπάκι και άφησε το χρώμα να στεγνώσει πριν το πετάξεις (μην το κάνεις σε εσωτερικό χώρο, για να αποφύγεις αναθυμιάσεις). Αλλά αν σου έχει απομείνει μισό κουτί, άφησε το να στεγνώσει, μετατρέποντάς το σε στερεό πριν το πετάξεις.

Αλεύρι (και ζύμη)

Δεν χρειάζονται και πολλές εξηγήσεις εδώ. Και αυτό ε΄ίναι ένα υλικό που γίνεται μασίφ αν μείνει. Ξύσε το περιττό αλεύρι ή τη ζύμη στον κάδο απορριμμάτων προτού πλύνεις τα μπολ, τις μεζούρες ή τους αυγοδάρτες και τα αξεσουάρ του μίξερ στον νεροχύτη. Διαφορετικά, κινδυνεύεις να φράξεις την αποχέτευση.

Τσόφλια αυγών

Τα τσόφλια των αυγών δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στον αγωγό του νεροχύτη γιατί η μεμβράνη του κελύφους είναι γνωστό ότι προκαλεί φράξιμο. Αντίθετα, πέταξε τα στα σκουπίδια ή σκέψου να τα κομποστοποιήσεις. Εναλλακτικά βάζε τα στο χώμα στις γλάστρες σου και θα μας θυμηθείς. Θα δεις τα φυτά σου αγνώριστα.

Τελευταία τροποποίηση στις 06.07.2024 - 21:41