Κρυμμένο διαμάντι

24.05.2007
Δηλώνοντας αντίθετη σε κάθε συμβατική σχεδιαστική αντίληψη, μια πρωτότυπη κατοικία απολαμβάνει τις... τιμές ενός μοναδικού αρχιτεκτονικού δημιουργήματος.

Η απόδοση παραδοσιακών αξιών και αρχών οργάνωσης του χώρου με τη χρήση μορφών και υλικών που υπαγορεύουν η σχεδιαστική επιλογή της απρόσκοπτης επικοινωνίας εσωτερικών και υπαίθριων χώρων, η παρουσία του υγρού στοιχείου καθώς και το κλίμα της περιοχής, βρήκε την απόλυτη ενσάρκωσή της στην όμορφη αυτή μονοκατοικία, επιφανείας 400 τ.μ., στα νότια προάστια.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο «ΙSV - Μ. Ιωάννου, Τ. Σωτηρόπουλος, Α. Van Gilde» υλοποίησε το συγκεκριμένο concept, δημιουργώντας ένα οργανωμένο και απόλυτα ισορροπημένο σύνολο, μια εξωστρεφή κατοικία που συνδέει αρμονικά το μέσα με το έξω και αξιοποιεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής σε διαφορετικές ώρες της μέρας. Η πλαστικότητα της φόρμας του κτιρίου, η κυριαρχία του γυαλιού σε πολλά σημεία, όπου υαλοπίνακες αντικαθιστούν ολόκληρους τοίχους, σε συνδυασμό με τις αρμονικές χρωματικές επιλογές αποδίδουν ένα εξαίρετο δείγμα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

Η ανάπτυξη της κατοικίας γίνεται σε σχήμα «Γ», με αποτέλεσμα να προκύπτει ένας εσωτερικός κήπος που... συμμετέχει ενεργά στις υπαίθριες δραστηριότητες της τετραμελούς οικογένειας. Η πισίνα χωροθετείται κατά μήκος της μεσημβρινής πλευράς του οικοπέδου και εκτείνεται προς τη δυτική.

Η αίσθηση της επιβλητικής πόρτας της εισόδου ισχυροποιείται με την παρουσία της γυάλινης οροφής, αναπτύσσοντας μια μορφή διαλόγου που παραπέμπει σε συμβολισμούς, δυνατές εναλλαγές και εικαστικές παρεμβάσεις. Η είσοδος του σπιτιού βρίσκεται στο ισόγειο, μια ενότητα που χαρακτηρίζεται από άρτια εργονομική διάταξη και καλαίσθητες καινοτομίες. Εδώ ο ενιαίος τεράστιος χώρος διακόπτεται μόνο από κολόνες, οι οποίες συγκρατούν με χάρη το επάνω επίπεδο. Η κάτοψή του ορίζεται από δύο ενότητες: τους χώρους υποδοχής και διημέρευσης δυτικά και τους ιδιωτικούς ανατολικά.

Η ανάπτυξη των χώρων υποδοχής εξελίσσεται απρόσκοπτα με φόντο την πλούσια βλάστηση του περιποιημένου κήπου. Την πρώτη ενότητά τους προσδιορίζει η τραπεζαρία που συνδέεται άμεσα με την κουζίνα, ένα χώρο που έχει οργανωθεί γύρω από μια κεντρική εστία, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα συμμετοχής όλων των μελών της οικογένειας στον τομέα της γαστρονομικής αναζήτησης.

Η ενότητα του καθιστικού, με μια μικρή υψομετρική διαφορά από την τραπεζαρία, οριοθετείται από δύο υπόλευκους καναπέδες, προσανατολισμένους σε δύο κατευθύνσεις: προς το τζάκι και τον εξωτερικό χώρο. Το σύνολο συμπληρώνει ένα κομψό coffee table που φιλοξενεί χρηστικά και λειτουργικά αντικείμενα. Υλικά, χρώματα και σχεδιαστικές επιλογές δημιουργούν ένα περιβάλλον άνετο, λειτουργικό και σύγχρονο που ξεπερνά όλες τις συμβατικές, στιλιστικές διαθέσεις και τάσεις.

Το κλιμακοστάσιο, που οδηγεί στον όροφο, έχει χωροθετηθεί δεξιά της εισόδου, πίσω από ένα διαχωριστικό τοίχο που αποτελεί από μόνος του μια γλυπτική παρέμβαση. Η πτέρυγα του ορόφου έχει τοποθετηθεί κάθετα προς τον όγκο του ισογείου, πάνω από την τραπεζαρία, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό εσωτερικό εξώστη. Εδώ συναντάμε το καθημερινό καθιστικό που εκτονώνεται σε μεγάλη βεράντα, επιτρέποντας την είσοδο του φυσικού φωτός.

Στο δάπεδο όλων των εσωτερικών χώρων έχει τοποθετηθεί αμερικανική δρυς, ενώ την επιλογή της ενδοδαπέδιας θέρμανσης στο σύνολο του οικήματος υπαγόρευσαν οι κλιματολογικές συνθήκες αλλά και λόγοι αισθητικής, απελευθερώνοντας έτσι το χώρο από τον όγκο των θερμαντικών σωμάτων. Ο τεχνητός φωτισμός επιτυγχάνεται με spots ενσωματωμένα στην οροφή, αλλά και στο ξύλινο δάπεδο και με φωτιστικά οροφής σχεδιασμένα από τους αρχιτέκτονες.

Στην ανατολική πλευρά της κατοικίας, η οποία χαρακτηρίζεται από εργονομικό σχεδιασμό και υψηλή αισθητική, διαμορφώθηκαν τρία υπνοδωμάτια με ιδιωτικά μπάνια, βοηθητικοί χώροι και ο απαραίτητος διάδρομος, συνδετικός κρίκος της οριζόντιας επικοινωνίας. Το κυρίως υπνοδωμάτιο αποτελείται από τρία μέρη: το dressing room, με γυάλινη οροφή και θέα στον ουρανό, τη ζώνη του ύπνου και το μπάνιο. Η επίπλωση, απόλυτα εναρμονισμένη με το γενικότερο ύφος, αποτελεί εξαίρετο δείγμα σύγχρονου σχεδιασμού και λειτουργικότητας.

Για τη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων επιλέχτηκαν υλικά και φυτά, χαρακτηριστικά της ελληνικής γης. Κρητικός πωρόλιθος, ελιές, χαμομήλια, λεβάντες και σχίνα δημιουργούν έναν υπέροχο κήπο, που φιλοξενεί επιμέρους λειτουργικές ενότητες όπως το bbq, την υπαίθρια τραπεζαρία κτλ.

Η κατοικία, που βραβεύτηκε πρόσφατα από τον Παγκόσμιο Ατλαντα Αρχιτεκτονικής ως το καλύτερο ελληνικό σπίτι και επιλέχτηκε από τον σκηνοθέτη Διονύση Χαριτόπουλο για τα γυρίσματα της ταινίας «Ιllustration», ανατρέπει τα ελληνικά δεδομένα και μας φέρνει στο νου εικόνες από το μελλοντικό κατοικείν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ