Easy living

24.05.2007
Μια τριώροφη κατασκευή, που εντυπωσιάζει με τα υλικά και τον πρωτότυπο σχεδιασμό της, καταφέρνει να κάνει τη ζωή των ιδιοκτητών της πολύ εύκολη...

Το σπίτι αυτό, χτισμένο σε μια ήσυχη γειτονιά του Παλαιού Φαλήρου, πραγματικά «ξεφεύγει» από τα ελληνικά σχεδιαστικά δεδομένα. Η οικογένεια που το κατοικεί αποτελείται από ένα ζευγάρι με δυο παιδιά και το σπίτι κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Οι ιδιοκτήτες είχαν κάποιες βασικές επιθυμίες όταν ανέθεσαν τη μελέτη του σε δύο αρχιτεκτονικά γραφεία, που συνεργάστηκαν για την όλη κατασκευή. Το ένα του Γιάννη Εξάρχου και το δεύτερο της Μαρίτας Νικολούτσου και του Μέμου Φιλιππίδη. Ενα από τα πράγματα που ζήτησαν από τους αρχιτέκτονες ήταν να έχει ευρύχωρους και λειτουργικούς κοινόχρηστους χώρους, μιας και τους αρέσει να καλούν συχνά φίλους και να χαίρονται το σπίτι τους με όσο μεγαλύτερη παρέα γίνεται. Το αποτέλεσμα στα σχέδια τους ικανοποίησε πλήρως και κάποια στοιχεία, μάλιστα, τους εντυπωσίασαν - όπως η τοποθέτηση της πισίνας στον πρώτο όροφο.

Το σπίτι ολοκληρώθηκε και κατοικήθηκε την άνοιξη του 2004 και η αίσθηση που δίνει στον επισκέπτη είναι ενός χώρου αλλιώτικου, μοντέρνου και ζεστού, χωρίς περιττά στοιχεία. Με το που μπαίνει κανείς από την εξωτερική είσοδο αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για κάτι το εντελώς διαφορετικό και αμέσως δημιουργείται μια αίσθηση περιέργειας για το πώς εξελίσσεται το υπόλοιπο σπίτι...

Η κατοικία αναπτύσσεται σε τρεις ορόφους. Τα μεγάλα παράθυρα και οι εξωτερικές σκάλες που την «περιτριγυρίζουν» δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στην ύπαιθρο. Το ισόγειο είναι ένας τεράστιος ενιαίος χώρος που αποτελείται από δύο καθιστικά με τζάκι στη μέση, την τραπεζαρία και την κουζίνα. Γύρω γύρω οι τρεις από τους τέσσερις τοίχους αποτελούνται από τζαμαρίες που όταν είναι ανοιχτές νομίζει κανείς πως ο εξωτερικός χώρος προεκτείνεται «απειλητικά» προς τα μέσα! Στη μια πλευρά βρίσκεται μια ανοιχτή, λιτή και λειτουργική κουζίνα με ένα μακρύ τραπέζι ακριβώς μπροστά. Στο βάθος, ένα μαύρο καθιστικό με ένα ξύλινο coffee table, ένα τζάκι διπλής όψης για χώρισμα και απέναντι άλλο ένα καθιστικό - αυτήν τη φορά ο καναπές είναι χτιστός και τα υφάσματα σε γκρι και πορτοκαλί. Τα πατώματα σε όλο το σπίτι είναι από τσιμεντοκονία, εκτός από τα υπνοδωμάτια που έχουν επενδυθεί με ξύλο. Στους άλλους δύο ορόφους βρίσκονται τα υπνοδωμάτια, το καθένα με το μπάνιο του και μια μακρόστενη πισίνα που από τη μια πλευρά εφάπτεται με το σπίτι, ενώ από την άλλη «ακουμπά» σε ένα όμορφο deck από teak.

Τα υλικά που κυριαρχούν είναι το σίδερο -στις εξωτερικές πόρτες, τις σκάλες και τις κουπαστές τους- το γυαλί, το αλουμίνιο και η τσιμεντοκονία στα πατώματα. Ολα αυτά «παντρεύονται» μεταξύ τους και δημιουργούν ένα αρμονικό, αλλά ταυτόχρονα μοντέρνο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ