Ανατρεπτικοί συνδυασμοί

28.06.2007
Μια διώροφη κατοικία 550 τ.μ. καταφέρνει να ταιριάζει αρμονικά κλασικές διακοσμητικές αρχές και πρωτότυπες design αναφορές.

Η όμορφη κατοικία στη Βάρκιζα, που ολοκληρώθηκε σε ένα μόνο έτος, διακρίνεται για το μοντέρνο σχεδιασμό και την ευανάγνωστη μορφή της. Την αρχιτεκτονική μελέτη ανέλαβε η εταιρεία ΙSV-Ιωάννου-Σωτηρόπουλος-Van Gilder και την κατασκευή η A&C Construction. Το κτίσμα έχει ανεγερθεί στο κέντρο του οικοπέδου, διαθέτει μεγάλη πισίνα και περιβάλλεται από όμορφο κήπο. Την εντυπωσιακή εσωτερική διακόσμηση ανέλαβε εξ ολοκλήρου η ιδιοκτήτρια Αννα Μαθιού, που με το έμφυτο ταλέντο της κατάφερε να δημιουργήσει ένα οργανωμένο και λειτουργικό σύνολο βασισμένο στις αρχές της σύγχρονης διακόσμησης και αισθητικής.

Οι ορθογώνιες γραμμές που χαρακτηρίζουν τον όγκο του διώροφου κτιρίου, σε συνδυασμό με τις πολλές και μεγάλες γυάλινες επιφάνειες που επιτρέπουν στο φυσικό φως να μπαίνει ανεμπόδιστα στο εσωτερικό, συνετέλεσαν στην οπτική -εξωτερικά- απόδοση μιας ελαφρότερης κατασκευής.

Η επιβλητική και ταυτόχρονα μοντέρνα κεντρική είσοδος οδηγεί τον επισκέπτη στον ενιαίο εσωτερικό χώρο υποδοχής που αναπτύσσεται παράλληλα με το μήκος της πισίνας, δίνοντας την αίσθηση ενός υδάτινου ορίου. Η ευρύτερη ενότητα περιλαμβάνει το καθιστικό σε γωνιακή διάταξη απέναντι από το τζάκι, την τραπεζαρία, την κουζίνα που εκτονώνεται στη δυτική πλευρά του κήπου, ένα βοηθητικό wc και τον ανελκυστήρα. Το καθιστικό απαρτίζεται από ένα γωνιακό off white καναπέ από το κατάστημα Interni και δύο δερμάτινες λευκές πολυθρόνες. Στο κέντρο έχει τοποθετηθεί ένα κομψό coffee table από τον Δελούδη που φιλοξενεί συλλογές της οικοδέσποινας. Στο βάθος διακρίνεται το εντυπωσιακό τζάκι, επενδυμένο με υλικά από την εταιρεία Μαθιός Πυρίμαχα. Οι γήινες παλ αποχρώσεις στους τοίχους, σε συνδυασμό με το ξύλινο δάπεδο και τον ιδιαίτερα προσεγμένο κρυφό φωτισμό δημιουργούν εντυπωσιακά γλυπτικά εφέ που αναδεικνύουν την αισθητική των ιδιοκτητών. Η επιλογή της ενδοδαπέδιας θέρμανσης έγινε με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες -στα παραθαλάσσια μέρη πάντα υπάρχει αυξημένη ποσότητα υγρασίας- αλλά και την αισθητική, απελευθερώνοντας έτσι το χώρο από τον όγκο των θερμαντικών σωμάτων. Στη βόρεια πλευρά του ενιαίου χώρου έχει τοποθετηθεί η σκάλα που εξυπηρετεί στην κάθετη επικοινωνία των ορόφων. Η ενότητα των ιδιωτικών χώρων χαρακτηρίζεται από εργονομικό σχεδιασμό, άνεση και υψηλή αισθητική. Το κομψό καθιστικό στον όροφο, στο ίδιο ύφος διακόσμησης με το υπόλοιπο σπίτι, αποτελεί κομβικό σημείο καθώς από εκεί αναπτύσσονται οι επιμέρους ενότητές του. Ανατολικά του έχει χωροθετηθεί το κυρίως υπνοδωμάτιο με το εντοιχισμένο τζάκι και τις μεγάλες βεράντες, που περιλαμβάνει εσωτερικό μπάνιο και ευρύχωρο dressing room. Οι χρωματικές επιλογές εστιάζονται στις διακριτικές αποχρώσεις του κρεμ και του ανοιχτού γκρι. Δυτικά του καθιστικού αναπτύσσεται το δεύτερο υπνοδωμάτιο με το μπάνιο του σε δυναμική γραμμή, που προσεγγίζει όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις. Στη βορειοδυτική πλευρά του ορόφου συναντά κανείς το γραφείο, ένα μπάνιο και τον ανελκυστήρα. Το υπόγειο, που εκτονώνεται στη δυτική πλευρά του κήπου, περιλαμβάνει άλλο ένα καθιστικό, μια κουζίνα με μπαρ, ένα μπάνιο και τους ιδιωτικούς χώρους. Η ανάπτυξή του από την ανατολική πλευρά οδηγεί σε βοηθητικούς χώρους ενδοοικιακής χρήσης (πλυντήριο-στεγνωτήριο κτλ.) και στο μεγάλο γκαράζ. Τόσο ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της κατοικίας με την πλαστικότητα της φόρμας και τις ευρηματικές λύσεις όσο και η εσωτερική διακόσμηση δημιουργούν ένα εξαίρετο δείγμα υψηλής αισθητικής και σύγχρονου ευ ζην.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ