Beauty and the beast

28.06.2007
Μετατρέποντας ένα μισοτελειωμένο οίκημα της δεκαετίας του 80 σε μια μαγευτική κατοικία, ο διακοσμητής Bruno Raymond απέδειξε ότι «η πεντάμορφη και το τέρας» δεν είναι παραμύθι!

Conrad White /zapaimages.com

Η δήλωση του Bruno Raymond «ποτέ μου δε θα έφτιαχνα κάτι τέτοιο!» είναι κατηγορηματική, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται γιατί τελικά αγόρασε και αποφάσισε να κατοικήσει στο συγκεκριμένο σπίτι! Ο λόγος φυσικά είναι η επαγγελματική του ιδιότητα και το μεγάλο του πάθος να αγοράζει παλιά σπίτια και να τα ανακατασκευάζει. «Οσο πιο ακατόρθωτο φαίνεται, τόσο περισσότερο με δελεάζει» ομολογεί χαμογελώντας.

Οταν αντίκρισε το συγκεκριμένο οίκημα, αποφάσισε αμέσως να δεχτεί την πρόκληση. Αυτό το μισοτελειωμένο κτίσμα σε έναν από τους λόφους της Ιμπιζα έμοιαζε να βρίσκεται τελείως εκτός τόπου και χρόνου. Η κατάσταση στην οποία βρισκόταν, αφού ο πρώτος του ιδιοκτήτης είχε χρεοκοπήσει κατά την κατασκευή του, ήταν τραγική. Κανένας δεν έβλεπε την παραμικρή προοπτική στα περίεργα αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά με τον ιδιόμορφο συγκερασμό διαφόρων στιλ, τις τριγωνικές προεξοχές και τα τετραγωνισμένα μπαλκόνια του. Εσωτερικά, η διαρρύθμιση του χώρου με τις περίεργες και αναπάντεχες γωνίες του και τα ασυνήθιστα ανοίγματά του έμοιαζε να μην έχει καμιά συνοχή. Από την πρώτη στιγμή ο Bruno ήξερε πως όχι μόνο έπρεπε να το τελειώσει, αλλά και να προβεί σε μια ολοκληρωτική αναδιοργάνωσή του. Χρειάστηκε σχεδόν δύο χρόνια για να μετατρέψει το... τέρας σε πεντάμορφη, αφού κυριολεκτικά το έχτισε από την αρχή. Αφαιρώντας τα μάρμαρα, έφτιαξε ένα σύγχρονο πάτωμα από γυαλισμένο τσιμέντο το οποίο κάλυψε κάθε χώρο του σπιτιού. Το ίδιο υλικό χρησιμοποιήθηκε ακόμα και στο μπάνιο, την κουζίνα, αλλά και σε χτιστά στοιχεία όπως κρεβάτια και ράφια. Με στόχο να δημιουργήσει ένα χώρο ανοιχτό και φωτεινό, απέφυγε τα μικρά δωμάτια και τις άχρηστες γωνίες. Ετσι διαμορφώθηκαν ψηλοτάβανα δωμάτια, με μεγάλες τζαμαρίες που αποκαλύπτουν την υπέροχη θέα. Με τη βοήθεια του αρχιτέκτονα και καλού του φίλου Jaime Romano, αξιοποίησε το «μειονέκτημα» των πολλών επιπέδων ενώνοντάς τα με φαρδιές σκάλες, αφήνοντας το ένα να... χάνεται μέσα στο άλλο. Οσον αφορά τώρα τη διακόσμηση, ο Bruno δε χρειάστηκε να ψάξει και πολύ καθώς ο ίδιος είναι ιδιοκτήτης δύο καταστημάτων επίπλων και ειδών σπιτιού. Ολοι οι χώροι, εσωτερικά, χαρακτηρίζονται από έντονες αντιθέσεις. Μια ογκώδης τραπεζαρία από το Bali πλαισιώθηκε με λευκές καρέκλες -παραλλαγή των διάσημων «Ρanton» από τη δεκαετία του 60- ξύλινα ethnic γλυπτά συνδυάστηκαν με διακοσμητικά από αστραφτερό inox, ενώ hi tech ηλεκτρικές συσκευές οργάνωσαν την open space κουζίνα με τα πατιναρισμένα έπιπλα. Διάφορα έργα τέχνης και κατασκευές από το Bali και την Ταϊλάνδη, τα οποία συνδυάστηκαν με μοντέρνα έπιπλα, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Ιδανικό φόντο αποτέλεσαν οι λευκοί τοίχοι και το σκούρο τσιμεντένιο δάπεδο, που χαρίζουν μια διαχρονική και αέρινη κομψότητα.

Στους εξωτερικούς χώρους τώρα, την παράσταση κλέβει η μεγάλη πισίνα. Χτισμένη σε προνομιακή θέση -με θέα που κόβει την ανάσα- μέσα σε έναν όμορφα διαμορφωμένο και φροντισμένο κήπο, υπόσχεται ατέλειωτες στιγμές χαλάρωσης. Το εξωτερικό δάπεδο, που στρώθηκε με την ίδια χρωματιστή τσιμεντοκονία, ενισχύει την αίσθηση της συνέχειας την οποία διασπά μόνο ένα γυάλινο διαχωριστικό, απαραίτητο για την οριοθέτηση του μέσα με το έξω. Η ανάμειξη των διαφορετικών διακοσμητικών στιλ, η δημιουργία εξωτικής ατμόσφαιρας και η ανάδειξη των νέων τάσεων αποτελούν το πάθος του ιδιοκτήτη, ο οποίος δε σταματά ποτέ. Στόχος του είναι να δημιουργεί χώρους μοναδικούς, κάτι που δίκαια του έχει δώσει τη φήμη του πιο glamorous διακοσμητή της Ιμπιζα. Στην ουσία, όμως, αυτό που χαρακτηρίζει το έργο του είναι η μοναδική ικανότητα να διακρίνει την κρυμμένη ομορφιά. Και αυτό πραγματικά είναι ένα μεγάλο ταλέντο!