Ασκήσεις επί τοίχου

28.06.2007
Δώστε μια νέα πνοή στο σπίτι αλλά και τη ζωή σας, συμμετέχοντας ενεργά στο παιχνίδι της «γλώσσας» των χρωμάτων.

Από τη Σύλβια Μαζλούμη-Μαρσέλλου

Το χρώμα αποτελεί σημαντικό στοιχείο στην εσωτερική διακόσμηση και η σωστή εφαρμογή του δημιουργεί εντυπωσιακά αποτελέσματα, μεταμορφώνοντας ακόμη και έναν αδιάφορο χώρο σε... έργο τέχνης. Η φύση, ο ίδιος ο άνθρωπος και οι παραδόσεις του, καθώς και οι πολιτισμοί που ανέπτυξε συνδέονται και ταυτίζονται με το χρώμα, που αναδεικνύει μοναδικά φόρμες και υλικά. Η επιλογή των χρωμάτων που θα εφαρμοστούν σε ένα χώρο δε γίνεται τυχαία. Γι αυτό θα πρέπει να προηγηθεί μελέτη σχετικά με τις διαστάσεις του, τη φωτεινότητα και τον προσανατολισμό του. Η προσωπικότητα και τα αισθητικά κριτήρια του χρήστη θα καθορίσουν την τελική επιλογή.

Χρωματική ορολογία: Η χρωματική ορολογία μας βοηθά στον ακριβή προσδιορισμό ενός χρώματος. Ετσι, η απόχρωση αναφέρεται στο καθαρό χρώμα, εκτός του λευκού και του μαύρου, ο τόνος προσδιορίζει μια απόχρωση με γκρι, ενώ η σκιά μια απόχρωση με μαύρο. Τέλος, αξία ονομάζουμε τη φωτεινότητα ενός χρώματος.

Χρωματικός κύκλος: Τα χρώματα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:
α. βασικά: είναι το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε. Ονομάζονται έτσι γιατί δεν μπορούν να παραχθούν από την ανάμειξη άλλων χρωμάτων. β. βοηθητικά: είναι το πράσινο, το πορτοκαλί και το μοβ, τα οποία δημιουργούνται από το συνδυασμό δύο βασικών και γ. συμπληρωματικά: παράγονται από την ανάμειξη ενός βασικού και ενός βοηθητικού χρώματος. Το σύνολο των χρωμάτων συνθέτει το γνωστό χρωματικό κύκλο.

Συμβολισμός χρωμάτων: Το κόκκινο συμβολίζει το πάθος, το πορτοκαλί την υγεία, το κίτρινο την αισιοδοξία, το πράσινο την ηρεμία και την ελπίδα, το μπλε τη σταθερότητα και το μοβ τη δημιουργία.

Ιδιότητες των χρωμάτων (θερμά και ψυχρά): Τα χρώματα διαιρούνται ανάλογα με τα επιμέρους στοιχεία τους σε ψυχρά (με βάση το μπλε), θερμά (με βάση το κόκκινο), φωτεινά, ουδέτερα, σκοτεινά (με βάση το καφέ), ήρεμα (με βάση το γαλάζιο), απαλά (με βάση το λευκό) και λαμπερά. Από μελέτες που έχουν γίνει, διαπιστώθηκε ότι η επίδραση του χρώματος στα συναισθήματα και τις αντιδράσεις των ανθρώπων είναι καταλυτική. Τα ζεστά χρώματα, δηλαδή το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο, δημιουργούν την αίσθηση της οικειότητας και συνδέονται με τον ενθουσιασμό και την καλή διάθεση, ενώ τα ψυχρά, δηλαδή το μπλε και το πράσινο, σχετίζονται -ανάλογα με τον τόνο τους- με μια σειρά από ετερόκλητα συναισθήματα, όπως της ηρεμίας, της γαλήνης ή της μελαγχολίας.

Ματ ή γυαλιστερό: Η υφή του τοίχου επηρεάζει την τελική εντύπωση ενός χρώματος. Σε ένα σπατουλαρισμένο και λείο τοίχο το χρώμα δείχνει περισσότερο φωτεινό απ ό,τι σε έναν τραχύ και ανάγλυφο. Το σατινέ χρώμα τονίζει τα τυχόν ελαττώματα ενός τοίχου, αντίθετα με το ματ.

Οπτικά τρικ: Με το χρώμα μπορούν να «διορθωθούν» οι αναλογίες ενός χώρου. Ενας μακρύς διάδρομος φαίνεται μικρότερος εάν επιλεγεί ένα έντονο χρώμα στο βάθος του τοίχου. Αντίστοιχα, μια ψηλοτάβανη οροφή «χαμηλώνει» με τη χρήση ενός σκούρου χρώματος.

Εσωτερικοί χώροι και χρώμα

Λευκό: Το λευκό και τα ουδέτερα χρώματα που χρησιμοποιούνται κυρίως σε περιορισμένους ή σκοτεινούς χώρους, τους κάνουν να φαίνονται μεγαλύτεροι προσδίδοντάς τους ταυτόχρονα ηρεμία αλλά και φωτεινότητα. Τα ουδέτερα χρώματα περιέχουν μεγάλες ποσότητες λευκού, π.χ. κρεμ, ζαχαρί, μπεζ, συνεργάζονται ιδανικά με όλα τα υπόλοιπα και αναδεικνύουν την επίπλωση. Η επίδραση του λευκού χρώματος στον άνθρωπο συσχετίζεται με την αναγέννηση, την ισορροπία, την πνευματικότητα και την ελευθερία.

Κόκκινο: Οι αποχρώσεις του δυναμικού κόκκινου ταιριάζουν σε όλες τις κατοικίες -ιδιαίτερα στην κουζίνα- ενώ οι βαθυκόκκινες αποχρώσεις σε κλασικού στιλ χώρους. Οσον αφορά την επιρροή του στον άνθρωπο συσχετίζεται με τις γρήγορες αποφάσεις, τη διέγερση της εγκεφαλικής λειτουργίας και την αύξηση των παλμών της καρδιάς.

Κίτρινο: Οι αποχρώσεις του κίτρινου μπορεί να εφαρμοστούν σε όλους τους χώρους και συνδυάζονται αρμονικά με το πράσινο και το γαλάζιο. Η επίδρασή του στον άνθρωπο συσχετίζεται με την αναζωογόνηση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του πεπτικού συστήματος.

Γαλάζιο: Το γαλάζιο είναι ένα ήρεμο χρώμα και ταιριάζει ιδιαίτερα σε υπνοδωμάτια. Ανάλογα με την απόχρωσή του, συνδυάζεται ωραία με το πορτοκαλί και το κίτρινο. Στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση αντανακλά την αίσθηση της ηρεμίας και τη ρομαντική διάθεση.

Πράσινο: Ανάλογα με την απόχρωση το πράσινο συνδυάζεται με γαλάζιο, τιρκουάζ, κίτρινο κ.ά. Η επίδρασή του στον άνθρωπο είναι κατευναστική, ενώ προτιμάται σε χώρους που προορίζονται για διαλογισμό ή αυτοσυγκέντρωση.

Μαύρο: Το μαύρο, που δε χαρακτηρίζεται ως χρώμα, χρησιμοποιείται μόνο σε μικρές ποσότητες και σε φωτεινούς χώρους. Συνδυάζεται με το λευκό, το κίτρινο, με αποχρώσεις του γκρι κ.ά. Ταυτόσημο με την απαισιοδοξία, τη θλίψη και τα αρνητικά συναισθήματα, είναι ικανό να ανατρέψει τις ισορροπίες σε ένα χώρο, χαρίζοντάς του μια ισχυρή θεατρικότητα αν χρησιμοποιηθεί έξυπνα στα σωστά σημεία.

Πορτοκαλί: Το πορτοκαλί (συνδυασμός κόκκινου και κίτρινου) είναι ευχάριστο και ζεστό χρώμα. Δημιουργεί την αίσθηση της οικειότητας και της φιλοξενίας, γι αυτό θεωρείται ιδανικό για χώρους κοινωνικών επαφών. Αντιπροσωπεύει την ανάγκη για αλλαγή, καθώς και τη δίψα για ζωή και περιπέτεια.

Μοβ-βιολετί: Το μοβ (συνδυασμός κόκκινου με μπλε) δημιουργεί αισθήματα φρεσκάδας και ηρεμίας, ιδανικά για υπνοδωμάτιο, όταν οι τόνοι του πλησιάζουν στο μπλε. Χρώμα του μυστηρίου και της δύναμης, ευνοεί τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Χρώμα και διακόσμηση

Η επιλογή των χρωμάτων που θα εφαρμοστούν σε ένα εσωτερικό χώρο έχει άμεση σχέση με τα αισθητικά κριτήρια του ενδιαφερομένου, τα χαρακτηριστικά του χώρου αλλά και όλη την επίπλωση.

Καθιστικό: Τα ζεστά χρώματα αλλά και οι συνδυασμοί τους δίνουν μια αίσθηση αρμονίας στο χώρο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή χρώματος σε όλη την ενότητα ή σε μια πλευρά του τοίχου.

Υπνοδωμάτιο: Γενικά στα υπνοδωμάτια προτιμώνται παστέλ χρώματα και ζεστές αποχρώσεις που δημιουργούν μια ατμόσφαιρα χαλάρωσης, όπως το χρώμα της λεβάντας, το γαλάζιο ή το πράσινο.

Παιδικό δωμάτιο: Στο παιδικό δωμάτιο μπορεί να χρησιμοποιηθούν χαρούμενα χρώματα και έντονοι συνδυασμοί που αρέσουν στα παιδιά. Επίσης, μπορούν να πλαισιωθούν από διάφορες φιγούρες και παιδικές παραστάσεις.

Κουζίνα: Οι απαιτήσεις όσον αφορά την εικόνα της κουζίνας, ιδιαίτερα εάν είναι στον ίδιο, ενιαίο χώρο με το καθιστικό, είναι σίγουρα μεγάλες. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχουν περιορισμοί, αρκεί το χρώμα που θα επιλεγεί να είναι ιδιαίτερα καλής ποιότητας και να πλένεται εύκολα.

Από τη θεωρία στην πράξη

Δειγματολόγια: Για να επιλέξετε την επιθυμητή απόχρωση υπολογίστε ότι το χρώμα στο δειγματολόγιο φαίνεται πιο ανοιχτό από ό,τι στη μεγάλη επιφάνεια του τοίχου. Ακόμα και εάν δοκιμάσετε μια απόχρωση στον τοίχο σας, μην αρκεστείτε σε μικρές πινελιές αλλά δειγματίστε σε μεγάλες επιφάνειες. Εκτός από το χρωματολόγιο τύπου «βεντάλιας», πολλές εταιρείες διαθέτουν δείγματα με επιλογές χρωμάτων και συνδυασμών τους. Στην περίπτωση αυτή τα χρώματα χωρίζονται σε ομάδες (γήινα, παστέλ, έντονα κτλ.) ώστε η επιλογή να είναι πιο εύκολη. Επιδιώξτε να δημιουργήσετε συνοχή και χρωματική αλληλουχία στους χώρους της κατοικίας σας, διαλέγοντας παραλλαγές ίδιων χρωματικών συνδυασμών ή χρησιμοποιώντας ένα κοινό συνδετικό χρώμα.

Επιλογή υλικών: Η σωστή προεργασία του τοίχου είναι πολύ σημαντική σε ό,τι αφορά ένα καλό αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό είναι χρήσιμο για τον ενδιαφερόμενο να ζητήσει προσφορά που θα περιλαμβάνει και την περιγραφή των εργασιών και των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν. Τα υψηλής ποιότητας χρώματα είναι φωτεινά, με αντοχή στη χρήση και το χρόνο. Επειδή το χρώμα δεν έχει μόνο διακοσμητικό ρόλο αλλά και μονωτικό, σε περιοχές με δυσμενείς καιρικές συνθήκες επιλέξτε το κατάλληλο για τους εξωτερικούς τοίχους (σιλικονούχο, ακρυλικό). Στην αγορά διατίθεται μια πλούσια γκάμα ειδικών προϊόντων, όπως χρώματα για κουζίνες ή μπάνια, οικολογικά, υποαλλεργικά και άοσμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ