Για τέλεια γλυκά

17.02.2011
Επειδή πάνω στη δημιουργική ένταση της στιγμής μπορεί να συμβούν πολλά απρόοπτα, μελετήστε τα υλικά και τις οδηγίες της συνταγής που θα φτιάξετε. Βεβαιωθείτε ότι είναι απολύτως κατανοητές.

Επειδή πάνω στη δημιουργική ένταση της στιγμής μπορεί να συμβούν πολλά απρόοπτα, μελετήστε τα υλικά και τις οδηγίες της συνταγής που θα φτιάξετε. Βεβαιωθείτε ότι είναι απολύτως κατανοητές.

Σωστά υλικά. Φτιάξτε λίστα με τα απαιτούμενα και αγοράστε τα μαζί με τα παιδιά σας. Εξασφαλίστε ότι είναι της καλύτερης δυνατής ποιότητας, διαβάστε προσεκτικά τη διατροφική τους ετικέτα.

Προνοητικότητα. Ενημερώστε τα παιδιά σας για τους κανόνες ασφαλείας στην κουζίνα και για το τι ακριβώς θα κάνουν. Επιπλέον, φροντίστε να έχετε στη διάθεσή σας λίγο μεγαλύτερες ποσότητες από όλα τα υλικά σας, π.χ. για την περίπτωση που χυθεί αλεύρι στο πάτωμα.

Όλα μαζί, μπροστά σας. Πριν από την παρασκευή, συγκεντρώστε μαζί τα αναγκαία υλικά και τα απαιτούμενα σκεύη. Γάντια μιας χρήσης, ποδιά και σκούφοι, απαραιτήτως!

Απόλυτη καθαριότητα. Τα σκεύη καθώς και οι επιφάνειες που θα ακουμπήσετε τα υλικά πρέπει να είναι καθαρά και στεγνά.

Ορθό μέτρημα ποσοτήτων. Αντί για φλιτζάνι τσαγιού, χρησιμοποιήστε το ειδικό φλιτζάνι - μεζούρα (δοσομετρητή), για να υπολογίσετε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις ποσότητες των υλικών.

Κατάλληλο ταψί, σωστό γέμισμα. Επιλέξτε ταψί ή φόρμα ψησίματος κατάλληλου μεγέθους για την ποσότητα που θα φτιάξετε. Γεμίστε το ως τα 2/3 του ύψους του – όχι παραπάνω.

Θερμοκρασία φούρνου. Ο φούρνος πρέπει να προθερμαίνεται και το γλυκό να ψήνεται στους βαθμούς (°C) που υποδεικνύεται ή, εάν δεν αναφέρεται, σε μέτρια. Βεβαιωθείτε ότι ο φούρνος λειτουργεί σωστά και ότι η θερμοκρασία στο εσωτερικό του είναι αυτή που δείχνει ο θερμοστάτης.

Θέση ταψιού. Κέικ, παντεσπάνια και ανάλογα γλυκίσματα τοποθετούνται στην κάτω θέση του φούρνου, χαμηλά. Τα κουλουράκια στη μεσαία θέση, ενώ τα μπισκότα στην υψηλότερη.

Φτιάξαμε τα γλυκά μας πιο υγιεινά και ελαφρά, με λιγότερες θερμίδες, λιπαρά και χοληστερίνη, χρησιμοποιώντας φυτική μαργαρίνη χωρίς υδρογονωμένα λιπαρά αντί για ζωικό βούτυρο, γάλα χαμηλών λιπαρών αντί για πλήρες και πιο λίγη ζάχαρη!