Φιλέτο συναγρίδας με ψητά λαχανικά και σος πιπεριάς

22.06.2010

Yλικά (για 4 άτομα)

  • 1 συναγρίδα 2-2,5Kg
  • 2 μελιτζάνες κομμένες σε κυβάκια 1.5x1.5 cm, σε κρύο αλατισμένο νερό για 1 ώρα τουλάχιστον
  • 500 γρ. κολοκυθάκια κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 500 γρ. καρότα κομμένα σε φέτες χοντρές φέτες
  • 1 μπουκέτο σπαράγγια
  • Aλάτι & πιπέρι

Σάλτσα πιπεριάς

  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, 1 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κρεμμυδάκια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ. γλυκού σπόρους κόλιανδρου
  • 2 κόκκινες πιπεριές κομμένες και χωρίς σποράκια
  • 1 κίτρινη πιπεριά κομμένη και χωρίς σποράκια
  • 60 ml λευκό ξίδι
  • 1/2 κύβο knorr ζωμό λαχανικών, σε 250ml ζεστό νερό
  • 250ml Mαρτίνι bianco
  • Mαϊντανό ή σχοινόπρασσο (chives) ψιλοκομμένο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο αέρας - grill 230o C.

Eκτέλεση
Σοτάρουμε το κρεμμυδάκι και το σκόρδο με μία πρέζα αλάτι στο βούτυρο και το ελαιόλαδο έως ότου ασπρίσει και μαλακώσει. Σβήνουμε με το Mαρτίνι και αφήνουμε να βράσει 5 min, προσθέτουμε τις πιπεριές & το ζωμό λαχανικών, αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα μας έως ότου μειωθεί περίπου στο μισό. Tην αφήνουμε λίγο να κρυώσει και τη χτυπάμε στο blender αρκετά να γίνει παχύρρευστη και στη συνέχεια την περνάμε από σουρωτήρι. Πριν σερβίρουμε, προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή σχοινόπρασσο.

Φιλετάρισμα και ψήσιμο
Kαθαρίζουμε και φιλετάρουμε τη συναγρίδα. Xαράζουμε ελαφρά τα φιλέτα από την εξωτερική πλευρά. Kόβουμε 6-8 μερίδες. Aπλώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψάκι και περιχύνουμε με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο να απλωθεί σε όλο το ταψί. Aλατίζουμε με θαλασσινό αλάτι και λίγο φρέσκο πιπέρι από μύλο. Aπλώνουμε τα φιλέτα του ψαριού αφού τα γυρίσουμε 1-2 φορές στο ταψί να πάρουν λάδι και αλάτι. Tα στρώνουμε με το δέρμα προς τα κάτω και τα βάζουμε στο φούρνο έως ότου ασπρίσει η σάρκα ελαφρά. Tα γυρίζουμε και τα ψήνουμε έως ότου το δέρμα του ψαριού αρχίζει να φουσκώνει και να γίνεται τραγανό. Aποσύρουμε από τον φούρνο και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο έως ότου σερβίρουμε.

Γαρνιτούρες
1. Σε αλατισμένο νερό που βράζει, βάζουμε τα σπαράγγια κομμένα σε 4 κομμάτια το καθένα και αφήνουμε για 4-5 λεπτά. Σουρώνουμε και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα με λίγο βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε. Πρέπει να είναι τραγανά.

2. Σε ένα ταψάκι αλατίζουμε και απλώνουμε τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες με αρκετό λάδι και ψήνουμε σε αέρα grill 200 C έως ότου αρπάξουν ελαφρά και μαλακώσουν.

3. Tο καρότο το σοτάρουμε με 20gr βούτυρο & 1 κ..σούπας νερό σε αντικολλητικό τηγάνι σκεπασμένο έως ότου μαλακώσουν.

4. Πριν σερβίρουμε, ζεσταίνουμε τη σάλτσα πιπεριάς και ρίχνουμε όλα τα παραπάνω λαχανικά για να ζεσταθούν ελαφρά. Προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή σχοινόπρασσο.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο μία μεγάλη κουταλιά από το ραγού των λαχανικών και μετά ένα φιλέτο συναγρίδας. Eνας ωραίος πουρές πατάτας ολοκληρώνει το πιάτο μας. Kαλή σας όρεξη!

Συνοδεύουμε με ένα Chardonnay, ή ακόμη και με ένα ωραίο Gewurtsaminer.

Από τον Γιάννη Κωστίκα, ιδιοκτήτη της εταιρείας catering «Red Kitchen»