Το φρούτο που κάνει καλό στην ομορφιά σου!

15.06.2010
Κατακόκκινο χρώμα, μεθυστικό άρωμα, γεύση που ξετρελαίνει τον ουρανίσκο και ικανοποιεί τις πέντε αισθήσεις μας. Δικαίως η φράουλα θεωρείται η βασίλισσα του καλοκαιριού!

Αγαπημένη της... Αφροδίτης! Το επιστημονικό της όνομα (Fragaria vesca) προέρχεται από το ρωμαϊκό «fragrans», που σημαίνει άρωμα, ενώ στόλιζε τα τραπέζια των συμποσίων που τιμούσαν την Αφροδίτη και τον Άδωνη.

Στο Μεσαίωνα συνδέθηκε με τις ηδονές και τους πειρασμούς του έρωτα, ενώ σε πολλούς τόπους είναι ακόμα σύμβολο ομορφιάς και γονικμότητας.

Πολύτιμη όσο δεν φαντάζεστε
Ιδού το γλυκύτατο άλικο... φαρμακείο της φράουλας.

Εξαιρετικά θρεπτική και με ελάχιστες θερμίδες.

Πλούσια σε βιταμίνες C, Ε, Κ και β-καροτίνη, κάλιο, φυτικές ίνες.

Έχει αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.

Όλα τα μέρη του φυτού είναι θεραπευτικά: ρίζες, φύλλα, σπόροι, καρπός. Μπορείτε, μάλιστα, να βρείτε και βιολογικής προέλευσης, στα κεντρικά καταστήματα μπαχαρικών.

Στις μέρες μας είναι αγαπημένη της κοσμετολογίας και των διαιτολόγων, χρησιμοποιείται τόσο για την παρασκευή ποτών (λικέρ, αναψυκτικών) όσο και στη μαγειρική (σαλάτες, τσιζκέικ, γλυκόξινες σάλτσες, καυτερά ντιπ), ενώ, μαζί με τη σοκολάτα, είναι η πρωταγωνίστρια της ζαχαροπλαστικής, όπου αναδεικνύει γευστικά τούρτες, τάρτες, παγωτά, μαρμελάδες, ζελέ, σιρόπια!.. Η δε μικροσκοπική άγρια φράουλα, έχοντας πολύ πιο έντονη γεύση και άρωμα, ξεχωρίζει από αυτές του εμπορίου.

Στην υπηρεσία... της ομορφιάς!

Κοκκινίσατε από τον ήλιο;
Χτυπήστε στο μπλέντερ χυμό φρέσκιας φράουλας και βιολογικό γιαούρτι, απλώστε το μίγμα στο δέρμα προσώπου ή σώματος και ξεπλύντε με δροσερό νερό έπειτα από ένα μισάωρο.

Θέλετε λευκή, λαμπερή επιδερμίδα; Δύο φορές την εβδομάδα, επί τρεις μήνες, αλείφετε σε πρόσωπο, λαιμό ή και χέρια φρέσκο χυμό φράουλας, ελαφρά διαλυμένο σε μεταλλικό νερό. Ξεπλένετε ύστερα από μισή ώρα, σκουπίζετε μαλακά, απλώνετε τη λοσιόν σας και αφήνετε το δέρμα να αναπνεύσει 3-4 λεπτά, πριν βάλετε υδατική. Απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, μειώνει τις πανάδες, λευκαίνει την επιδερμίδα και καταπολεμά τις βλάβες από την ατμοσφαιρική μόλυνση.

Προσοχή: Επειδή η φράουλα μπορεί να προκαλέσει σε κάποιους αλλεργία, πρέπει πρώτα να ελέγξετε αν μια ελάχιστη δόση σάς προκαλεί φαγούρα, εξανθήματα ή έκζεμα.

Ιδέα
Έχετε αρκετές ώριμες φράουλες και δεν θέλετε να πάνε χαμένες; Βάλτε τες στην κατάψυξη! Η διαδικασία είναι απλή: Τις πλένετε χωρίς να μουλιάσουν, τις σκουπίζετε καλά, τις τοποθετείτε σε δίσκο και, όταν παγώσουν, τις τοποθετείτε σε αεροστεγές δοχείο ή στις ειδικές σακούλες για λαχανικά και πάλι στην κατάψυξη.

Αν τις κάνετε μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού, τότε θυμηθείτε ότι η ζάχαρη που θα προσθέσετε χρησιμοποιείται και ως συντηρητικό. Η αναλογία είναι: 1 κιλό φράουλες καθαρισμένες ανά 1 κιλό ζάχαρη, για να διατηρηθούν πάνω από 6 μήνες. Για συντομότερη κατανάλωση, ελαττώνουμε ανάλογα τη ζάχαρη.

Από τη Μαρίνα Στεφανίδου