Μαυρομάτικα με μάραθο

09.05.2011

Yλικά

  • 250 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο μάτσο μάραθο χοντροκομμένο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ ή 2 ντομάτες ώριμες τριμμένες
  • αλάτι
  • πιπέρι φεσκοτριμμένο

Eκτέλεση
Βράζουμε τα μαυρομάτικα φασόλια σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν ?με προσοχή για να μην λιώσουν? και τα στραγγίζουμε. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Ρίχνουμε τον χοντροκομμένο μάραθο στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι, τα γυρίζουμε μια δυο φορές με κουτάλα και προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ ή την τριμμένη ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να μαγειρευτεί για 10 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε τα βρασμένα φασόλια, ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί για 10-15 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι.

Tip: Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες ή 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.