Τα μυστικά του Βασίλη Καλλίδη για το πασχαλινό τραπέζι

29.04.2016
Ο Βασίλης Καλλίδης μάς μαρτυράει όλα τα πασχαλινά του μυστικά! Μάθε πως φαίνεται το καλό αρνί, ποιά είναι η απόλυτη γαστρονομική τάση της εποχής και ακολούθησε τις συμβουλές του σεφ για νόστιμα σπιτικά τσουρέκια και παραλλαγές που θα ενθουσιάσουν!

Πώς μπορούμε να βάψουμε σωστά τα αβγά μας; Θα μας φουσκώσει το τσουρέκι; Πώς θα καταλάβουμε αν το αρνάκι μας, πριν φτάσει στη βιτρίνα του κρεοπωλείου, πρώτα δεν έχει κάνει τρελό τουρ σε όλη την Πελοπόννησο; Σε αυτά και σε άλλα πολλά γιορτινά βασανιστικά ερωτήματα αποφασίσαμε να σας δώσουμε απαντήσεις, μιλώντας με τον... ειδικό.

Ο Βασίλης Καλλίδης μάς μαρτυράει όλα τα πασχαλινά μυστικά και αποκαλύπτει την απόλυτη γαστρονομική τάση της εποχής: ζήτω το... «Greek Souvlaki»!

Tο καλό το αρνάκι από το... τσιγκέλι φαίνεται!

- Αν σου είναι εύκολο, μην πάρεις το πασχαλιάτικο αρνάκι σου από το σούπερ μάρκετ, αλλά από χασάπη. Και γενικότερα προτίμησε να έχεις τον χασάπη σου, έτσι ώστε να μπορείς να αποφεύγεις συχνά - πυκνά τις κακοτοπιές.

- Το χρώμα του κρέατος πρέπει να είναι ροζ και καθόλου, μα καθόλου, μαύρο.

- Πρέπει να είναι ζουμερό και να έχει υγρά και να μην είναι καθόλου στεγνωμένο και... ξεπετσιασμένο, γιατί τότε αυτό θα σημαίνει πως το αρνάκι σου έχει οργώσει πρώτα όλη την Πελοπόννησο πριν φτάσει στο κρεοπωλείο.

- Αγόρασε εντόσθια μόνο ελληνικά.

Ποια είναι η απόλυτη γαστρονομική τάση της εποχής;

Τι να έχεις στο πασχαλινό τραπέζι;

Το... σούσι πέθανε, ζήτω το... σουβλάκι! Κάτι το ατύχημα στην Ιαπωνία, κάτι που ήταν μόδα και πέρασε, το σούσι πια δεν αποτελεί γαστρονομική μανία. Βέβαια, εξακολουθεί να έχει πολλούς φανατικούς φίλους...

Μανία, λοιπόν, έχει γίνει το... Greek σουβλάκι, το οποίο λόγω και της οικονομικής κρίσης ζει για ακόμα μία φορά στιγμές απόλυτης δόξας. Ζήτω η Ελληνική κουζίνα!

Ποιες κουζίνες είναι της μόδας και ποιες έχουν βγει... out of fashion;

Η νέα ελληνική κουζίνα είναι η κουζίνα που αυτή τη στιγμή έχει τους περισσότερους θαυμαστές, εκτοπίζοντας τις ξένες κουζίνες. Ο κόσμος έχει στρέψει το βλέμμα του στα ελληνικά βιολογικά προϊόντα και πολύ καλά έχει κάνει.

Ολίγον... ντεπασέ θεωρείται η γαλλική κουζίνα, ενώ η ιταλική και η πολίτικη είναι δύο κουζίνες που είχαν, έχουν και θα έχουν αναρίθμητους φαν.

Υπάρχουν μυστικά για τα βαμμένα αβγά;

- Απόφυγε τα βαμμένα αβγά του σούπερ μάρκετ, κι αν είναι δυνατόν, προσπάθησε να προμηθευτείς αβγά από χωριό ή στη χειρότερη περίπτωση, προτιμήστε να τα αγοράσετε (πάντα άβραστα και άβαφα...) από μαγαζί βιολογικών προϊόντων.

- Μην αγοράσεις και φέτος τις κλασικές ετοιματζίδικες βαφές αβγών! Πρωτοτυπησε γυρνώντας τον χρόνο πίσω και τόλμησε να βάψεις τα αβγά σου με κρεμμυ­δόφυλλα, βύσσινα κατεψυγμένα, παντζάρια και χόρτα τσουκνίδες. Τα αβγά σου μπορεί να μη βγουν... υπερπαραγωγή και άψογα βαμμένα, όμως, μην ξεχνάς πως θα είναι βαμμένα με πιο πρωτότυπο και σαφέστατα πιο υγιεινό τρόπο.

- Επιλέγεις αβγά λευκά και όχι καφέ, γιατί τα λευκά αβγά απορροφούν καλύτερα τη βαφή.

- Για να μη σπάσουν τα αβγά ή ξεφλουδίσουν, θυμήσου να τα έχεις βγάλει από το ψυγείο από την προηγούμενη μέρα και άφησέ τα να βράσουν... χαλαρά, σε χαμηλή θερμοκρασία.

- Για να μην έχουν σημάδια μετά τη βαφή, φρόντισε να έχουν βράσει χωρίς να υπάρχουν μεταξύ τους κενά μέσα στην κατσαρόλα και εννοείται πως πάντα βάζουμε μία μόνο στρώση με αβγά.

- Επίσης είναι γνωστό πως το λαδάκι είναι ό,τι καλύτερο για να γυαλίσεις τα αβγουλάκια σου μετά τη βαφή.

Τσουρέκια εμπορίου ή με τα χεράκια σου;

Αν είσαι τελείως... ακαμάτα, μην το κουράζεις και μην κουράζεσαι με τα τσουρέκια. Χρησιμοποίησε τα χρήματα για τα υλικά για να πας... κομμωτήριο!

Αν όντως δεν πιάνουν καθόλου τα χέρια σου, μπορείς να αγοράσεις έτοιμα τσουρέκια και να τα... «μεταμορφώσεις». Πώς θα γίνει αυτό;

Θα τα κόψεις σε τρία κομμάτια, θα τους βάλεις μέσα φουντούκια με μερέντα, ή μαρμελάδα σύκο με κανέλα και γαρίφαλο και τα βουτάς σε γλάσο λευκής ή μαύρης σοκολάτας, ανάλογα με το τι προτιμάς.

Αν σε παιδεύει το τσουρέκι φτιάξε κέικ να του μοιάζει

Επίσης μπορείς να επιχειρήσεις να φτιάξεις ένα... κέικ - τσουρέκι! Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

-Μέσα στη ζύμη του κέικ βάζουμε κοπανισμένη μαστίχα και λίγους κόκκους καρδάμαμο (το γνωστό σε όλους μας κάρδαμο...) και έτοιμο το... ιμιτασιόν τσουρέκι.

-Ο συνδυασμός της μαστίχας και του κάρδαμου ταιριάζουν με κέικ γεύση ή βανίλια ή πορτοκάλι ή λεμόνι!

-Στη συνέχεια μπορείς να το αχνίσεις με ζάχαρη άχνη και να το διακοσμήσεις με σοκολατένια αβγά ή κουνελάκια.

Και για τις τολμηρές: Συμβουλές για νόστιμα, πετυχημένα σπιτικά τσουρέκια

Ανήκεις στους τολμηρούς και θα προσπαθήσεις να κάνεις και πάλι τσουρέκια; Φρόντισε να έχεις βγάλει όλα τα υλικά σου πάνω στο πάγκο της κουζίνας αποβραδίς, για να είναι όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι και το αλεύρι!

Επίσης, η κουζίνα σου πρέπει να έχει μια... χουχουλιάρικη θερμοκρασία και να είναι κλειστή η πόρτα και το παράθυρό της, και βάλε τη ζύμη σου στον φούρνο, αφού πρώτα τον έχεις προθερμάνει στους 50οC.

Οταν βάζουμε μέσα τη ζύμη -την έχουμε σκεπάσει χαλαρά με ένα σελοφάν-, τον σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε και λιγάκι την πόρτα ανοιχτή, αφήνοντας το υλικό να φουσκώσει με την... ησυχία του.

Στη συνέχεια, αφού έχει φουσκώσει η ζύμη μας, ζυμώνουμε και πάλι το υλικό μας μαλακά για να φύγει ο αέρας από μέσα και το ξαναφήνουμε με υπομονή να φουσκώσει και πάλι, τουλάχιστον για μία ώρα.

Από πάνω, για να γυαλίσεις το τσουρέκι σου, ναι μεν το αλείφετε με αβγό, αλλά όχι με τον κρόκο. Μόνο με το ασπράδι, γιατί ο κρόκος θα... γκαγκανιάσει μέσα στα δέκα πρώτα λεπτά και το τσουρέκι σου θα γίνει κατάμαυρο.

Επίσης μπορείς να το αλείψεις και με ζάχαρη λιωμένη μέσα σε χλιαρό νερό.

Σε περίπτωση τώρα που το υλικό δεν έχει φουσκώσει, δεν πετάτάμε τίποτα. Κλείσε τα φώτα και βγες από την κουζίνα και θα δείς πως την επόμενη μέρα θα έχει όντως φουσκώσει. Ετσι, την επόμενη μέρα μπορείς να βάλεις τη ζύμη σε ένα πολυμπάγκ σακουλάκι και να τη φυλάξεις στην κατάψυξη μέχρι την επόμενη φορά που θα ξανάχεις... έμπνευση για να φτιάξεις τσουρέκια.

Νάνσυ Νικολαΐδου