Τα κρυφά μηνύματα της πριγκιπικής γαμήλιας τούρτας

29.04.2011
Με τι υλικά φτιάχτηκε και πως στολίστηκε η τούρτα του πριγκιπικού ζεύγους; Τι συμβολίζουν τα 900 λουλούδια και φύλλα φυτών με τα οποία στολίστηκε;

Οκταόροφη και λευκή ήταν τελικά η γαμήλια τούρτα του πριγκιπικού ζεύγους. Ο Ουίλιαμ και η Κάθριν έκοψαν από κοινού το πρώτο κομμάτι του γλυκού που αποτελούταν από 17 διαφορετικά κέικ φρούτων και διακοσμήθηκε με 900 λουλούδια και φύλλα από 17 διαφορετικές ποικιλίες.

Η σύλληψη της τούρτας – καλλιτέχνημα ανήκει στην γνωστή σεφ Φιόνα Κέιρνς και διακοσμήθηκε με κρέμα και λευκό γλάσο σύμφωνα με τους κανόνες της τεχνικής του Τζόζεφ Λάμπεθ, κάτι το οποίο ζήτησε η ίδια η νύφη!

Η Κάθριν άλλωστε ήταν αυτή που διάλεξε τα άνθη που θα στόλιζαν το γαμήλιο γλυκό και φυσικά όχι τυχαία… Η μέλλουσα νύφη ήθελε η τούρτα να… μιλά στη γλώσσα των λουλουδιών καθώς ως γνωστόν κάθε άνθος έχει τους συμβολισμούς του.

Στη βάση της τούρτας τοποθετήθηκαν φύλλα κισσού, σύμβολο του γάμου ενώ ο πρώτος όροφός της στολίστηκε με μαργαρίτες της αθωότητας, sweet William- ένα είδος γαρυφάλλου - που συμβολίζει την ευγένεια αλλά και λεβάντα που δείχνει την αφοσίωση.

Στην επόμενη στρώση το γλυκό στολίστηκε με άνθη πορτοκαλιάς, μήλου, αγιόκλημα, βελανίδια και φύλλα βελανιδιάς συμβολίζοντας την δύναμη και την αντοχή. Δίπλα σε αυτά δέσποζαν φύλλα μυρτιάς και τριαντάφυλλα.

Η τέταρτη βαθμίδα της τούρτας είχε «κεντηθεί» περίτεχνα με γιρλάντες και από πάνω τοποθετήθηκε άλλο ένα «πλεχτό» με φύλλα και άνθη κέικ.

Κρίνα που αντιπροσωπεύουν τη γλυκύτητα και την ταπεινότητα κάλυπταν τον έκτο όροφο της τούρτας όπου χαράσσονταν τα αρχικά του ζευγαριού κάτω από ένα στέμμα.

Στην προτελευταία βαθμίδα της τούρτας τοποθετήθηκαν τα λουλούδια σύμβολα της Αγγλίας, Ουαλίας, Σκοτίας και Ιρλανδίας ενώ η κορυφή καλύφθηκε με δαντέλα και ένα στεφάνι από κρίνα και άσπρες καμπανούλες.

Τα λουλούδια που εμφανίζονται στην τούρτα και οι συμβολισμοί τους:

Λευκό τριαντάφυλλο - Εθνικό σύμβολο της Αγγλίας

Ασφόδελος - Εθνικό σύμβολο της Ουαλίας, νέο ξεκίνημα

Τριφύλλι - Εθνικό σύμβολο της Ιρλανδίας

Γαιδουράγκαθο - Εθνικό σύμβολο της Σκωτίας

Βελανίδια, φύλλα βελανιδιάς - Δύναμη, αντοχή

Μυρτιά - Αγάπη

Κισσός - Γάμος

Κρίνος της κοιλάδας - Γλυκύτητα, ταπεινότητα

Τριαντάφυλλο - ευτυχία, αγάπη

Sweet William - Ευγένεια, λεπτότητα και τελειότητα

Αγιόκλημα - Δεσμοί αγάπης

Ανθος μηλιάς - Καλή τύχη

Λευκές καμπανούλες - Προστασία, ευχές που γίνονται πραγματικότητα

Γιασεμί- Φιλοφρονήσεις

Μαργαρίτα - αθωότητα, ομορφιά, απλότητα

Ανθος πορτοκαλιού - Γάμος, αιώνια αγάπη, ευκαρπία

Λεβάντα - αφοσίωση, επιτυχία, και τύχη.

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα