Σαλάτα με πολύχρωμες πιπεριές αλά Pandespani

05.05.2011
Μια και ο καιρός ανάμεσα στο φως και στη μουντάδα ακόμα δεν μπορεί οριστικά να αποφασίσει τί επιτέλους προτιμάει, είπα να βάλω λίγο χρώμα επιπλέον στο τραπέζι, εκβιάζοντας τη διάθεσή του.

Μια και ο καιρός ανάμεσα στο φως και στη μουντάδα ακόμα δεν μπορεί οριστικά να αποφασίσει τί επιτέλους προτιμάει, είπα να βάλω λίγο χρώμα επιπλέον στο τραπέζι, εκβιάζοντας τη διάθεσή του. Αφήστε που η συνταγή ακολουθεί και το φετινό πολύχρωμο τρεντ, με τα έντονα κίτρινα, κόκκινα, πορτοκαλί και πράσινα χρώματα να προσπαθούν να μας φτιάξουν τη διάθεση μιας -αν όχι προβληματικής, σίγουρα- προβληματισμένης καθημερινότητας, που συχνά μόνον το γκρι σωστά την αποδίδει.

Κι επειδή με τις πρώτες βέβαιες λιακάδες ταιριάζει και μια στάλα τεμπελιά, η συνταγή καθ’ όλα εύγευστη και οπτικά ευχάριστη, γίνεται χωρίς πολλή φασαρία (ούτε καν σκεύη για πλύσιμο) και με ελάχιστη προσωπική απασχόληση. Ό,τι πρέπει για ν’ αρχίσει μια καλή εβδομάδα.

Προετοιμασία: 5 λεπτά και 45 το ψήσιμο, που γίνεται μόνο του. Γίνεται και την προηγουμένη, βάλτε μόνο τη βινεγκρέτ στο τέλος. Αντί για βασιλικό, όταν δεν υπάρχει, μπορείτε να βάλετε φυλλαράκια μέντας. Πολύ εύκολη συνταγή.

Υλικά (για 4 άτομα)
3 κόκκινες πιπεριές
1 κίτρινη και 1 πορτοκαλί πιπεριά
2 πράσινες πιπεριές
50 γραμ. (περίπου 1/2 φλυτζ.) λιαστές ντομάτες στραγγισμένες και κομμένες σε λεπτές λωρίδες
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 κ.σ. κάπαρη πλυμένες
5 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μπαλσάμικο
1-2 σταγόνες σάλτσα τσίλι (προαιρετικά)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μερικά φυλλαράκια βασιλικού

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C.

Ετοιμάζετε τις πιπεριές: Tις βάζετε ολόκληρες σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο ή αλουμινόχαρτο, τις αλείφετε ελαφρά (με πινέλο) με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνετε για 40-45 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαυρίζουν. Τις βγάζετε, τις κλείνετε σε πλαστική σακούλα (π.χ. αυτή των σουπερμάρκετ) και τις αφήνετε να κρυώσουν. Τις καθαρίζετε από τη φλούδα κάτω από τρεχούμενο νερό, αφαιρείτε κοτσάνια και σπόρια και τις κόβετε κατά μήκος, σε λωρίδες 1,5-2 εκ. περίπου.

Κάνετε τη βινεγκρέτ: Σε μπολ ή σέικερ κτυπάτε το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο, τη σάλτσα τσίλι, αλάτι και πιπέρι.

Σερβίρισμα: Βάζετε τις κομμένες πιπεριές σε πιατέλα και προσθέτετε τις λιαστές ντομάτες, το σκόρδο και την κάπαρη. Aνακατεύετε, περιχύνετε με τη σάλτσα και προσθέτετε τα φύλλα βασιλικού.

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani πάτα εδώ.