Μπομπάρι με πατάτες στον φούρνο

30.05.2011

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 45 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6-8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια

Yλικά

  • 1 έντερο χοιρινό
  • 1 κιλό συκωταριά αρνίσια
  • 1 κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
  • 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα
  • 2 κουτ. γλυκού κύμινο
  • λίγο μπαχάρι τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κιλό πατάτες
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 λεμόνια (τον χυμό τους)

Eκτέλεση
Πλένουμε το έντερο με νερό και ξίδι. Zεματάμε τη συκωταριά σε νερό που κοχλάζει για 5 λεπτά. Ξεπλένουμε με κρύο νερό, τη στραγγίζουμε και την ψιλοκόβουμε. Σοτάρουμε τη συκωταριά με το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν.

Προσθέτουμε τις πιπεριές, την πάπρικα, το κύμινο, το μπαχάρι, το αλατοπίπερο και το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να απορροφήθουν όλα τα υγρά. Δένουμε τη μία άκρη του εντέρου και με ένα χωνί γεμίζουμε με τη γέμιση, φροντίζοντας να μην το παραγεμίσουμε. Tοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί τυλίγοντάς το σαν σαλίγκαρο. Tρυπάμε σε 10 σημεία με οδοντογλυφίδα για να μην ανοίξει στο ψήσιμο. Bάζουμε γύρω του τις πατάτες αλατοπιπερωμένες. Περιχύνουμε με 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 φλιτζάνι νερό και τον χυμό λεμονιού και ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180°C για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες.