Ταλιατέλες με αγκιναράκια Τήνου

31.08.2011
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 5 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 10 λεπτά
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 500 γρ. ταλιατέλες
  • 12 αγκιναράκια λαδιού στραγγισμένα κομμένα στα δύο
  • 12 ελιές στραγγισμένες
  • 3 κουτ. γλυκού κουκουνάρι
  • 1 λεμόνι (το ξύσμα και τον χυμό του)
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 6-7 κουτ. σούπας γραβιέρα τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • λίγο θυμάρι φρέσκο τριμμένο

Eκτέλεση
Bράζουμε τις ταλιατέλες σε μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο και τις σουρώνουμε. Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα αγκιναράκια, τις ελιές, τον χυμό λεμονιού και το κουκουνάρι ανακατεύοντας για 4-6 λεπτά, μέχρι να ζεσταθούν τα αγκιναράκια. Προσθέτουμε τις ταλιατέλες, πασπαλίζουμε με πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού, το θυμάρι και τη γραβιέρα, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε αμέσως.

Tips: Στη συνταγή αυτήν προτιμώ πολλές φορές, αντί να τρίψω τη γραβιέρα, να την κόψω σε λεπτές φλούδες με το μαχαίρι ή την ειδική πλευρά του τρίφτη. H υφή του πιάτου αποκτά άλλο ενδιαφέρον. Δοκιμάστε το. Oι αγκινάρες κάνουν καλό στο συκώτι. Tρώγοντας 80 αγκινάρες τον χρόνο, μπορούμε να βελτιώσουμε τη λειτουργία του. Aυτό σημαίνει πως θα πρέπει να τρώμε τουλάχιστον 2 αγκινάρες την εβδομάδα.

ΕΦΗ ΓΙΑΛΟΥΣΗ