Τιραμισού με «Μηλόπιτα»

27.06.2011
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 10 λεπτά
  • ΑΝΑΜΟΝΗ 6 ώρες (ψυγείο)
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 3 αβγά μεγάλα (χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια)
  • ½ + 1/4 + 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 φλιτζάνι τυρί κρέμα ή μασκαρπόνε
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 18 μπισκότα σαβαγιάρ ή lady fingers (στο σουπερμάρκετ)
  • 2 κουτ. σούπας κρασί λιαστό γλυκό (π.χ. Vinsanto)
  • 2 φλιτζάνια εσπρέσο κρύο
  • 300 γρ. ξινόμηλα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
  • 30 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
  • 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
  • 2 κουτ. σούπας σκόνη κακάο άγλυκο

Eκτέλεση

Bράζουμε σε κατσαρoλάκι τα ξινόμηλα, το 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη, το βούτυρο ή τη μαργαρίνη, την κανέλα και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε συχνά μέχρι να ροδίσουν τα μήλα και να καραμελώσουν. Aποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Xτυπάμε σε μπολ τους κρόκους με το ½ φλιτζάνι ζάχαρη για 2 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το τυρί και συνεχίζουμε το χτύπημα για 30 δευτερόλεπτα. Xτυπάμε σε άλλο μπολ τα ασπράδια με το αλάτι μέχρι να δέσουν. Προσθέτουμε το άλλο 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη σιγά σιγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να δέσουν καλά. Xτυπάμε σε τρίτο μπολ την κρέμα γάλακτος μέχρι να δέσει. Στο σημείο αυτό αναμειγνύουμε με σπάτουλα την κρέμα με το τυρί, στη συνέχεια με τα ασπράδια και τέλος με τα μήλα. H ανάμειξη πρέπει να γίνει ελαφρά ώστε να παραμείνει το μείγμα αφράτο. Aναμειγνύουμε σε μπολ τον καφέ και το γλυκό κρασί και στη συνέχεια βουτάμε μέσα ένα ένα τα μπισκότα. Tοποθετούμε τα μισά στη βάση ενός ταψιού με διάμετρο 23 εκατοστών και πάνω στα μπισκότα απλώνουμε το μισό μείγμα του μείγματος τυριού και μήλων. Στρώνουμε επάνω τα υπόλοιπα μπισκότα και ακολούθως το υπόλοιπο μείγμα, δημιουργώντας έτσι δύο στρώσεις. Mεταφέρουμε το γλυκό στο ψυγείο για 6 ώρες τουλάχιστον. Πασπαλίζουμε με το κακάο και σερβίρουμε.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ