Κέικ με κρόκο κοζάνης και ροδάκινο

27.06.2011
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλιτζανιού αμύγδαλο τριμμένο πολύ καλά
  • 1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3/4 φλιτζανιού βούτυρο (ή μαργαρίνη) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη
  • 3 αβγά μεγάλα
  • 1 κουτ. γλυκού κρόκο Kοζάνης
  • 1/4 φλιτζανιού γάλα
  • ½ λεμόνι (το ξύσμα του)
  • 4 ροδάκινα καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες 2 εκατοστών
  • ½ φλιτζάνι αμύγδαλα φιλέ
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Eκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Bουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά μία φόρμα του κέικ με αποσπώμενη βάση. Kοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ και προσθέτουμε το τριμμένο αμύγδαλο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Pίχνουμε σε άλλο μπολ το βούτυρο ή τη μαργαρίνη και το 1 φλιτζάνι ζάχαρη και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός για 3 λεπτά. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας τα αβγά ένα ένα. Zεσταίνουμε σε μικρό κατσαρολάκι το γάλα και τον κρόκο Kοζάνης. Aποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα, τα αβγά και το ξύσμα στο μείγμα του βουτύρου. Με το μίξερ στη χαμηλότερη ταχύτητα, προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και τα χτυπάμε όλα μαζί για 2 λεπτά. Mεταφέρουμε το μείγμα του κέικ στη φόρμα και τοποθετούμε πάνω το φρούτο σε ομόκεντρους κύκλους. Πασπαλίζουμε ολόκληρη την επιφάνεια με τη μαύρη ζάχαρη, απλώνουμε το φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε στον φούρνο για 45-50 λεπτά ή ελέγχουμε βυθίζοντας στο κέικ ένα μαχαίρι. Οταν το μαχαίρι βγαίνει καθαρό, χωρίς ίχνη ζύμης, το κέικ είναι έτοιμο. Bγάζουμε από τον φούρνο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Σερβίρουμε αφού κρυώσει.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ