Μαραθόριζα με γραβιέρα αλά Pandespani

18.08.2011
Με γλυκάνισο ή χωρίς; Καλή αρχή αλλά λάθος ερώτηση. Αυτή η χαρακτηριστική γεύση και το ιδιαίτερο άρωμα που έχει η μαραθόριζα ή αλλιώς φινόκιο της Φλωρεντίας οφείλονται στην ανετόλη, το συστατικό που είναι υπεύθυνο για το εφέ του σύννεφου που δημιουργείται στο ούζο όταν βάζουμε νερό

Με γλυκάνισο ή χωρίς; Καλή αρχή αλλά λάθος ερώτηση. Αυτή η χαρακτηριστική γεύση και το ιδιαίτερο άρωμα που έχει η μαραθόριζα ή αλλιώς φινόκιο της Φλωρεντίας (Foeniculum vulgare Azoricum) οφείλονται στην ανετόλη, το συστατικό που είναι υπεύθυνο για το εφέ του σύννεφου που δημιουργείται στο ούζο όταν βάζουμε νερό. Μοιάζει αρωματικά πολύ με το γλυκάνισο παρότι η αίσθηση είναι πιο ελαφριά και στρογγυλή.

Η μαραθόριζα είναι από τα αγαπημένα υλικά της καθημερινής μεσογειακής κουζίνας, πέραν του ότι χρησιμοποιήθηκε στην παρασκευή του αψεντιού, για το οποίο έχουμε γράψει αναλυτικά στο παλιότερο άρθρο στο pandespani ‘Flaming Green Fairy | Absinthe στην πιο φαντασμαγορική μορφή του».

Η συνταγή αυτή είναι από τους πιο ωραίους τρόπους να μαγειρέψει κανείς το φρέσκο φινόκιο μόνο του. Γίνεται υπέροχο γευστικά και σχεδόν κρεμώδες σε υφή, ενώ ο συνδυσμός με την πικάντικη γραβιέρα δημιουργεί κοντράστ και δίνει ένταση στο συνοδευτικό πιάτο. Διαλέξτε την πιο πικάντικη γραβιέρα που σας αρέσει ή εναλλακτικά χρησιμοποιήστε παρμιτζιάνο ή πεκορίνο. Μην μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε γλυκό τυρί (γκούντα, εμενταλ ή άλλο τέτοιου τύπου) γιατί το αποτέλεσμα θα ισοπεδωθεί και η γεύση θα είναι εντελώς πλαδαρή.

Προετοιμασία: 40 λεπτά και 20 λεπτά το ψήσιμο. Δείτε την αναλυτική παρασκευή της μπεσαμέλ εδώ.

Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Yλικά (για 4 άτομα)
2 μαραθόριζες (περίπου 650-700 γραμ.) καθαρισμένες και κομμένες στα 4
1 1/2-2 φλ. γάλα
1 κ.σ. βούτυρο και λίγο ακόμη για το άλειμμα
1 κ.σ. αλεύρι
80 γραμ. γραβιέρα τριμένη (ή παρμεζάνα ή πεκορίνο)
1/2 φλ. άσπρο ξερό ψωμί τριμμένο ή φρυγανιά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

-Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 240 βαθμούς C.

-Eτοιμάζετε τις μαραθόριζες: Tις βάζετε σε άνετο κατσαρόλι, ρίχνετε το γάλα και σιγομαγειρεύετε για 10-15 λεπτά. Βουτυρώστε ένα μικρό ταψάκι ή πυρέξ. Αποσύρετε, τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα, κρατάτε το γάλα και τις τακτοποιείτε στο ταψάκι.

- Κάνετε την μπεσαμέλ: Σε μικρό κατσαρόλι και χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε με σύρμα ρίχνοντας σταδιακά το γάλα, ανεβάζετε τη θερμοκρασία και μαγειρεύετε ανακατεύοντας συνεχώς για μερικά λεπτά μέχρι η σάλτσα να πήξει. Βάζετε αλάτι και πιπέρι.

- Ρίχνετε την μπεσαμέλ πάνω στο φινόκιο. Πασπαλίζετε με τη φρυγανιά και την τριμμένη γραβιέρα και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει ωραία.

- Σερβίρισμα: Mε κουτάλι στα πιάτα ή όλο το σκεύος στο τραπέζι.

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani πατήστε εδώ.