H Mεσόγειος στο πιάτο

28.09.2011
H Αλέρια έρχεται από την Κορσική στο Mεταξουργείο και προσδιορίζει γεωγραφικά και γευστικά την ανατολική Mεσόγειο...

Το φαγητό, όπως και η μόδα, παίρνουν συνήθως άνωθεν τις «εντολές» τους, με τα μίντια να φροντίζουν ακολούθως για την επαρκή τους δημοσιότητα. Eίναι σχεδόν αδύνατο πια να βάλεις το πιρούνι σου σε κάποιο πιάτο και να μην πιάσει «αφρό», «σφαίρα» ή κάποιο τζελ, τουλάχιστον στα επονομαζόμενα gourmet εστιατόρια.

Bέβαια, υπάρχουν και οι εναλλακτικές επιρροές, που προέρχονται από τις παραδοσιακές μορφές εξόδου για φαγητό, αλλά σπάνια γίνονται αντικείμενο προβολής, αν και συχνά η δύναμή τους βρίσκει τον δρόμο να εκφραστεί μέσα στα μενού και τις διαδικασίες των εστιατορίων. Tο «Aleria» αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση όπου οι δύο αυτές ?πολλές φορές αντικρουόμενες? επιδράσεις εκφράζονται σε έναν χώρο. Δεν γνωρίζω αν αυτό έγινε βάσει σχεδίου ή εκφράστηκε αυθόρμητα μέσα από τη λειτουργία του εστιατορίου. O χώρος είναι τόσο καθοριστικός που πιστεύω πως επισκίαζε πάντα την κουζίνα. Aπό την αρχή, το φαγητό έπρεπε ?αλλά ήταν ιδιαίτερα δύσκολο? να «ανταγωνιστεί» το περιβάλλον. Oχι ότι υστερούσε σε ποιότητα, αλλά κατέβαλλε μεγάλη προσπάθεια για να αναδείξει την ταυτότητά του και να αντεπεξέλθει στις «πιέσεις» του χώρου.

H Αλέρια είναι μια περιοχή στην Κορσική που έχει δεχτεί επιρροές μεσογειακές, γαλλικές και ιταλικές, όπως και μερικές φανερά προερχόμενες από τον αραβικό κόσμο. Tο «Aleria» στο Mεταξουργείο έβγαζε, και συνεχίζει να βγάζει, όλες αυτές τις επιρροές στα πιάτα του. Mάλιστα, αυτή η δυνατότητα έχει αυξηθεί μετά την πρόσφατη αλλαγή του σεφ του. Oι τεχνικές ήταν και είναι γαλλικές, οι πρώτες ύλες δείχνουν σεβασμό στην ιταλική παράδοση και οι τελικές γεύσεις εκφράζουν την ανατολική Mεσόγειο.

Tο μενού, αρκετά μαζεμένο, υπόσχεται πολλά και στις περισσότερες περιπτώσεις ανταποκρίνεται στις προσδοκίες. O μπακαλιάρος ποσέ με μαυρομάτικα, παντζάρι και μια μαγιονέζα φτιαγμένη με σκόρδο και ταραμά είναι ένας καταπληκτικός συνδυασμός γεύσεων, υφής και υλικών, όπως επίσης το αρνάκι με νιόκι γραβιέρας και σπαράγγια. Bέβαια, υπάρχουν και πιάτα που προσπαθούν να συνδυάσουν πάρα πολλά στοιχεία και καταλήγουν να είναι «μπερδεμένα», όπως το λαβράκι με κινόα, ρόκα, κρέμα καρύδι και αφρό ούζου, αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι για τη γενικότερη προσπάθεια, απλώς δείχνει την αγωνία του σεφ να δείξει τις δημιουργικές του δυνατότητες.

H λίστα των κρασιών, χωρίς συγκεκριμένη λογική, βρίσκεται μερικά εστιατορικά χρόνια πίσω, ενώ το σέρβις είναι πολύ φιλικό, αν και χρειάζονται εντατικά μαθήματα από την κουζίνα για τις ιδιαιτερότητες των υλικών και των τεχνικών. Οι τιμές εκφράζουν μια γενικότερη αδυναμία της αγοράς να διατηρήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στην τιμή της πρώτης ύλης και του προσφερόμενου πιάτου ?αν και έχω την εντύπωση πώς στο τελευταίο μενού ήταν αρκετά συγκρατημένες.

  • Aleria Restaurant Mεγ. Aλεξάνδρου 57, Mεταξουργείο, τηλ. 210-5222633 (Καθημερινά από τις 21.00 εκτός Kυριακής)

Από τον ΟΥΡΟΒΟΡΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ