H φαντασία στη μαγειρική

20.02.2012
...απαιτεί εύστοχο συνδυασμό εξαιρετικής πρώτης ύλης και τεχνικής.

Ο Γκίκας Ξενάκης είναι το νέο αίμα στη γαστρονομική σκηνή. Ως λάτρης της ελληνικής κουζίνας, μας τη συστήνει με τον δικό του, μοναδικό τρόπο μέσα από την κουζίνα του «Breeze» cafe.

Τα μυστικά της μαγειρικής με φαντασία

* Δημιουργία από το μηδέν!

Μαγεμένος με τη μαγειρική από τον πρώτο χρόνο των σπουδών του δηλώνει ο νεαρός σεφ και προσθέτει: «Γοητεύτηκα με την αίσθηση ότι μπορείς να δημιουργείς από το μηδέν ακόμα και με τα πιο απλά υλικά».

* Γευστικές μνήμες από τα παλία!

Η προίκα του για να συνεχίσει ήταν οι γευστικές μνήμες από τα παιδικά του χρόνια: «Εχοντας μεγαλώσει σε επαρχιακή πόλη, έχω πολύ έντονα στη μνήμη μου το κυριακάτικο τραπέζι της μητέρας μου. Πάντα υπήρχε φρεσκοκομμένη σαλάτα, ζεστό ζυμωτό ψωμί, κάποια χειροποίητη πίτα και συνήθως κρέας μαγειρεμένο στην κατσαρόλα ή στον φούρνο».

* Το κυριακάτικο τραπέζι αξίζει τον κόπο

Ανακαλώντας μνήμες από εκείνα τα γεύματα, συνεχίζει: «Οσο πολυάσχολοι και να είμαστε, αξίζει να αφιερώνουμε χρόνο στο κυριακάτικο τραπέζι. Ισως η οικονομική κρίση που διανύουμε αποτελεί μια ώθηση προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς οι συνθήκες μάς στρέφουν σε ενδοοικογενειακές μορφές διασκέδασης, πιο ουσιαστικές αλλά και οικονομικές».

* Επέμεινε ελληνικά...

Ο σεφ μάς προτείνει να αξιοποιήσουμε τα ελληνικά δημητριακά, όσπρια, αβγά, χόρτα, ρύζι, εποχικά λαχανικά, ταπεινά ψάρια (γαύρο, σαρδέλα, σκουμπρί).

* αλλά και οικονομικά!

Να αναζητήσουμε, επίσης, οικονομικό κρέας, από τα «παρεξηγημένα» μέρη του μοσχαριού, όπως η ουρά, τα μάγουλα και η γλώσσα, τα οποία χαρίζουν φθηνά, αλλά εξαιρετικής νοστιμιάς εδέσματα.