Μοσχαράκι στη γάστρα

14.12.2011

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα

Yλικά

  • 8 τεμάχια μάγουλα καθαρισμένα από ίνες και λιπάκια
  • 3 κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 2 καρότα σε ροδέλες
  • 3 σκελίδες σκόρδο σε χοντρές φέτες
  • 600 ml κρασί κόκκινο
  • 10 σποράκια κάρδαμο
  • 5-6 κλωναράκια θυμάρι
  • 3 ντομάτες μέτριες ψιλοκομμένες
  • 1 κιλό πατάτες με τη φλούδα
  • 700 γρ. βλίτα
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση
Αλατοπιπερώνουμε το κρέας, σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά κι από τις δύο πλευρές και το αφαιρούμε από το σκεύος. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σκόρδο τσιγαρίζοντάς τα για 2 λεπτά, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί για 3 λεπτά. Στρώνουμε σε γάστρα τα λαχανικά, τις ντομάτες, το κρέας και τα μυρωδικά και ρίχνουμε λίγο νερό. Σκεπάζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 2 ώρες. Τυλίγουμε τις πατάτες σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε για μία ώρα. Ξεφλουδίζουμε, τις σπάμε με πιρούνι, αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Λίγο πριν σερβίρουμε, ζεματίζουμε τα βλίτα σε αλατισμένο νερό, στραγγίζουμε και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και ελαιόλαδο. Σερβίρουμε τις πατάτες, επάνω τα βλίτα και τέλος το κρέας.