Ξεροτήγανα σε σιρόπι κόκκινου κρασιού

16.01.2012

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 1 ώρα
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 22 λεπτά περίπου
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια

Yλικά

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κρασοπότηρο ρακή
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 φλιτζάνι νερό χλιαρό
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • 3 κουτ. σούπας καρύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι καβουρντισμένο
  • 4 μπάλες παγωτό βανίλια

Για το σιρόπι

  • ½ φιάλη κρασί κόκκινο
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
  • 1 πρέζα μπαχάρι
  • 1 πρέζα γαρίφαλο
  • 5-6 κουτ. σούπας μέλι

Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη ρακή, τη 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού και το αλάτι, και προσθέτουμε το χλιαρό νερό ανακατεύοντας συνεχώς. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα. Στη συνέχεια, ανοίγουμε ένα φύλλο μέτριου πάχους και κόβουμε στενόμακρες κορδέλες με την ειδική ροδέλα ζύμης. Ρίχνουμε σε βαθύ τηγάνι το 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και, μόλις ζεσταθεί πολύ καλά, ρίχνουμε μία κορδέλα ζύμης στο καυτό λάδι και την τυλίγουμε με πιρούνι μέσα στο τηγάνι. Μόλις πάρει απαλό χρυσό χρώμα, τη βγάζουμε με προσοχή και την τοποθετούμε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τις υπόλοιπες κορδέλες. Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε το κρασί με όλα τα μπαχαρικά μαζί και, μόλις αρχίσει να μειώνεται, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει. Σιροπιάζουμε τα ξεροτήγανα και πασπαλίζουμε με τα καρύδια, τις σταφίδες και το σουσάμι. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με παγωτό βανίλια.

ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ