Σαλάτα χταπόδι με γίγαντες και σπανάκι

30.11.2011

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα και 15 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 1 χταπόδι μεγάλο
  • 1 μπουκάλι κρασί λευκό
  • 2 φλιτζάνια κρασί Σάμου
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
  • 300 γρ. γίγαντες (μουσκεμένους αποβραδίς)
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 100 γρ. λουκάνικο άκοπο
  • 3 φλιτζάνια σπανάκι τρυφερό καθαρισμένο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. γλυκού ξίδι
  • 2 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
  • ½ φλιτζάνι κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Pίχνουμε σε κατσαρόλα τα κρασιά με το δεντρολίβανο και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το χταπόδι. Bράζουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι χωρίς να λιώνει. Aποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε το χταπόδι σε πιάτο. Bάζουμε τους γίγαντες σε άλλη κατσαρόλα, σκεπάζουμε με μπόλικο νερό και ρίχνουμε το κρεμμύδι, τη δάφνη, αλάτι και το λουκάνικο. Τους βράζουμε μέχρι να γίνουν και τους βγάζουμε με σουρωτή κουτάλα. Kόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια και το αναμειγνύουμε σε μεγάλο μπολ με τους γίγαντες, το σπανάκι, το ελαιόλαδο, το ξίδι, τον μαϊντανό, το κρεμμυδάκι και τον χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Σημ.: Το λουκάνικο, που βράσαμε μαζί με τους γίγαντες για έξτρα νοστιμιά, δεν το χρησιμοποιούμε στη σαλάτα.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ