Κοτόπουλο γεμιστό με πιπεριές Φλωρίνης

16.01.2012

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα και 20 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 1 κοτόπουλο μεγάλο (2,5 κιλών περίπου)
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι χοντρό
  • 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο
  • 6 πιπεριές Φλωρίνης ολόκληρες
  • 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι (τον χυμό του)

Για τη γέμιση

  • 4 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε μπαστουνάκια
  • 250 γρ. τυρί μπάτζο
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Το αλείφουμε με λίγο από το ελαιόλαδο εξωτερικά και το τρίβουμε με το αλάτι και το δεντρολίβανο εξωτερικά και εσωτερικά. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές που έχουμε κόψει σε μπαστουνάκια. Οταν μαλακώσουν, προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί κομμένο κι αυτό σε μπαστουνάκια και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Γεμίζουμε το κοτόπουλο και κλείνουμε το άνοιγμά του με ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκι ή με οδοντογλυφίδες. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το τοποθετούμε σε γάστρα με το στήθος προς τα κάτω και το βάζουμε στον φούρνο. Οταν αρχίσει να ψήνεται, ρίχνουμε το κρασί και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό μαζί με τον χυμό λεμονιού. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 50 λεπτά. Ανοίγουμε το καπάκι, γυρίζουμε το κοτόπουλο προς τα πάνω και τοποθετούμε τις ολόκληρες πιπεριές γύρω του. Ψήνουμε για μισή ώρα επιπλέον στους 180°C μέχρι να ροδίσει και να μαλακώσουν οι πιπεριές. Συνοδεύουμε με πιλάφι ή τηγανητές πατάτες.

ΕΦΗ ΓΙΑΛΟΥΣΗ