Ανάποδο κέικ με αχλάδια και καραμέλα

30.01.2012

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 25 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 40 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια

Yλικά

  • 5 αχλάδια σε φετούλες
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 2 κουτ. σούπας μπράντι
  • 100 γρ. αμυγδαλόψιχα ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη

Για τη ζύμη

  • 120 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 100 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 3 αβγά
  • 100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σκόνη
  • 1 πρέζα γαρίφαλο τριμμένο

Για την καραμέλα

  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας νερό

Eκτέλεση
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση (διαμέτρου 23 εκατοστών). Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με το νερό σε τηγάνι μέχρι να γίνει καραμέλα. Βάζουμε την καραμέλα στη βάση της φόρμας και από πάνω τοποθετούμε μία στρώση αχλάδια (το ένα δίπλα στο άλλο). Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα αχλάδια με το βούτυρο, το μπράντι, την αμυγδαλόψιχα και τη ζάχαρη και τα στρώνουμε από πάνω. Ετοιμάζουμε τη ζύμη του κέικ: Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει αφράτη, προσθέτοντας ένα ένα τα αβγά. Προσθέτουμε το αλεύρι και τα μπαχαρικά συνεχίζοντας το χτύπημα. Στρώνουμε τη ζύμη προσεκτικά πάνω από τα αχλάδια και ψήνουμε για 40 λεπτά. Αφού κρυώσει καλά το κέικ, το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε πιατέλα και σερβίρουμε προαιρετικά με σαντιγί ή παγωτό.

ΤΙΡ: Αντί για αχλάδια και αμύγδαλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μήλα και καρύδια ή κυδώνια και καρύδια, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

ΗΛΙΑΣ ΔΕΜΙΡΤΖΟΓΛΟΥ