Κέικ με παπαρουνόσπορο και σιρόπι λεμονιού

30.11.2011

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 45 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 10 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 225 γρ. ζάχαρη
  • 3 αβγά μεγάλα
  • 1 βανίλια
  • 3 λεμόνια μικρά (τον χυμό και το ξύσμα τους)
  • 2 κουτ. σούπας παπαρουνόσπορο
  • 280 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Για το σιρόπι

  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 λεμόνια (τον χυμό τους)

Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Χτυπάμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη σε μεγάλο μπολ για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά (συνεχίζοντας το χτύπημα), τη βανίλια, το ξύσμα και τον παπαρουνόσπορο. Στη συνέχεια, ρίχνουμε εναλλάξ τον χυμό λεμονιού και το αλεύρι χωρίς να πάψουμε το χτύπημα. Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη μακρόστενη φόρμα 13x21 εκατοστών και ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα του μαχαιριού. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τον χυμό λεμονιού με την άχνη για 1 λεπτό. Μόλις βγει το κέικ, το σιροπιάζουμε καλά με το χλιαρό σιρόπι. Σερβίρουμε όταν κρυώσει.

ΤΙΡ: Εναλλακτικά, αντί για παπαρουνόσπορο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία κουταλιά του γλυκού κοπανισμένους σπόρους καρδάμωμου.

ΗΛΙΑΣ ΔΕΜΙΡΤΖΟΓΛΟΥ