Ψωμάκια με cranberries και ξερά σύκα

25.01.2012

Υλικά

  • 400 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 50 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1½ κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη
  • 300 ml νερό χλιαρό
  • 80 γρ. σύκα ξερά ψιλοκομμένα
  • 80 γρ. cranberries αποξηραμένα

Eκτέλεση

Αναμειγνύουμε καλά σε μεγάλο μπολ τα 2 είδη αλεύρου, το αλάτι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το βούτυρο ή τη μαργαρίνη. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε το μείγμα για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει ωραία, λεία ζύμη. Την τοποθετούμε σε λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σκεπασμένη με μεμβράνη σε ζεστό μέρος. Ζυμώνουμε ξανά και ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα σύκα και τα cranberries. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια και τα βάζουμε σε ταψάκι για muffins, το οποίο έχουμε λαδώσει και αλευρώσει, να ξαναφουσκώσουν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-30 λεπτά περίπου.

Tip: Αντί για cranberries, μπορούμε να βάλουμε χουρμάδες, σταφίδες ξανθές ή δαμάσκηνα ψιλοκομμένα.