Ψωμί με κολοκυθάκια και μανιτάρια

14.12.2011

Yλικά

  • 350 γρ. αλεύρι
  • 1 κοφτή κουτ. σούπας μαγιά ξηρή
  • 3 κολοκυθάκια τριμμένα
  • 1+1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας λάδι
  • 2 κρεμμύδια μικρά ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 150 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο
  • ½ κουτ. σούπας αλάτι χοντρό

Eκτέλεση
Βάζουμε τα κολοκυθάκια με το 1 κουταλάκι αλάτι σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να σταθούν για 20-30 λεπτά. Ξεπλένουμε και τα στύβουμε με τα χέρια. Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τα μανιτάριαστο λάδι μέχρι να μαλακώσουν, για 5 λεπτά περίπου. Σοτάρουμε και τα κολοκυθάκια για 1-2 λεπτά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, το υπόλοιπο αλάτι, τον βασιλικό και το μείγμα κολοκυθιών και μανιταριών. Ανακατεύουμε καλά, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε περίπου 120 γρ. ζεστό (όχι καυτό) νερό. Ζυμώνουμε καλά για 5 λεπτά περίπου. Λαδώνουμε ένα μπολ, βάζουμε μέσα τη ζύμη, σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Ξαναζυμώνουμε, πλάθουμε σε όποιο σχήμα θέλουμε και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για λίγο. Βρέχουμε με λίγο νερό και ρίχνουμε από πάνω το χοντρό αλάτι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ψήνουμε για 40 λεπτά.

Tip: Εναλλακτικά, αντί για κολοκυθάκια και βασιλικό μπορούμε να βάλουμε σπανάκι και άνηθο, για ένα εξίσου ωραίο γευστικό αποτέλεσμα.