Ψωμί με μυρωδικά

23.01.2012

Yλικά

  • 100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 350 γρ. αλεύρι
  • 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας φασκόμηλο ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. χλιαρό νερό
  • 150 γρ. χλιαρό γάλα
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 3 κουτ. σούπας λάδι
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 1 αβγό χτυπημένο
  • 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο

Eκτέλεση

Αναμειγνύουμε καλά σε μεγάλο μπολ τα δύο είδη αλεύρου με το αλάτι, το κρεμμυδάκι, το σκόρδο και τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε σε χλιαρό μπολ μαζί το γάλα, το νερό, το μέλι, το λάδι και τη μαγιά και αφήνουμε το μείγμα για 10 λεπτά να φουσκώσει. Κάνουμε μια λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς, ζυμώνουμε καλά για 5 λεπτά και αφήνουμε τη ζύμη μέσα σε λαδωμένο μπολ, σκεπασμένη με διαφανή μεμβράνη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ξαναζυμώνουμε και μεταφέρουμε τη ζύμη σε στρογγυλό ταψάκι να φουσκώσει για λίγο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε με το αβγό και πασπαλίζουμε με τον μαραθόσπορο. Χαράζουμε τη ζύμη με μαχαίρι και ψήνουμε στους 180°C για 30-40 λεπτά.

Tip: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια μυρωδικά προτιμάμε, άνηθο, μυρώνια, καυκαλήθρες κ.λπ.