Πεντανόστιμες κρέπες

20.02.2012

Υλικά: για 6 μερίδες (12 κρέπες)

Για τις κρέπες:

  • 1 φλ. γάλα
  • 2 αβγά ?1 φλ. αλεύρι
  • σπορέλαιο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 4 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα για το γκρατινάρισμα.

Για τη γέμιση:

  • 1 φλ. τριμμένη πικάντικη γραβιέρα
  • ½ φλ. τριμμένη γκοργκοντζόλα
  • ½ φλ. κρέμα γάλακτος.

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:

  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 4 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
  • ½ φλ. μαυροδάφνη
  • 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ή 1 κ.γλ. ξερό
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι.

Εκτέλεση: Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Κόβετε τα κρεμμύδιασε λεπτές φέτες και τα σοτάρετε σε δυνατή φωτιά με 3 κουταλιές ελαιόλαδο και τη ζάχαρη. Ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά, αλατίζετε και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 20΄ μέχρι να μαλακώσουν.

Για τις κρέπες: Ανακατεύετε το γάλα με το αλεύρι, τα αβγά, 2 κουταλιές σπορέλαιο και αλατοπίπερο. Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι, το αλείφετε με λάδι και ρίχνετε μία κουταλιά από το χυλό. Απλώνετε το χυλό σε όλη την επιφάνεια και ψήνετε σε δυνατή φωτιά. Όταν αρχίσει να ξεκολλάει η κρέπα από τις άκρες, τη γυρίζετε για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο με τον υπόλοιπο χυλό.

Για τη γέμιση: Ανακατεύετε σε ένα μπολ τα τυριά και την κρέμα γάλακτος. Απλώνετε λίγο από το μείγμα τυριών σε κάθε κρέπα, τυλίγετε σε ρολό και κόβετε σε 4-5 κομμάτια. Βάζετε τα κομμάτια σε ένα ταψί το ένα δίπλα στο άλλο. Πασπαλίζετε με τριμμένη παρμεζάνα και γκρατινάρετε τις κρέπες στο φούρνο. Σερβίρετε τις κρέπες με τα καραμελωμένα κρεμμύδια

Aπό τον Βαγγέλη Δρίσκα