Λαγωτό χοιρινό

01.02.2012

Προετοιμασία: 15 λεπτά
Μαγείρεμα: 2 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη

Υλικά για 6 άτομα

  • 1 κιλό χοιρινό (από σπάλα με κόκαλο) σε μερίδες
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 3 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
  • 4 καρφιά γαρίφαλο
  • 6-8 σκελίδες σκόρδο
  • 1/3 φλιτζανιού ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 250 γρ. καρυδόψιχα
  • αλάτι, πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σοτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές σε μεγάλη κατσαρόλα με το βούτυρο και το μισό ελαιολάδο. Μεταφέρουμε το κρέας στη γάστρα και προσθέτουμε τον πελτέ (που έχουμε αραιώσει σε 3 ποτήρια νερό), το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρίφαλο, αλάτι και πιπέρι. Κλείνουμε τη γάστρα, σιγοψήνουμε για 2 ώρες και ελέγχουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό. Ρίχνουμε στο multi το σκόρδο, το ξίδι, λίγο αλάτι και τα καρύδια. Ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και αφήνουμε το λαγωτό να ψηθεί μέχρι να μελώσει η σάλτσα του. Περιχύνουμε το κρέας με τη σάλτσα σκόρδου και το ψήνουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές.