Τσίκνισμα με αρνάκι στη λαδόκολα αλά Pandespani

16.02.2012
Πως από τους βαλεντίνους φτάσαμε στην Τσικνοπέμπτη ομολογώ πως δεν το αντελήφθην επαρκώς.

Μα γιατί μια χρονιά να μην τεμπελιάσω τέτοια μέρα κι εγώ; Nα μου διακόψει ο ασυγχώρητος ήλιος τα πρωινά όνειρα και νάρθει το μεσημέρι χωρίς άγχος για να πιώ το ουζάκι με τους φίλους, απολαμβάνοντας ανέμελα τα εκατέρωθεν αστεία και πειράγματα, έτσι απλά δίχως φούριες και χωρίς να είμαι στην τσίτα με το νου μου στο χρονόμετρο; Kι όλα, να αριβάρουν στην ώρα τους με ακρίβεια Ελβετών που μιμούνται τα ρολόγια, τέλεια προμελετημένα -σωστή ή λάθος λέξη, μου κάνει λίγο σαν να λέμε, τέλειος φόνος… Να κτυπήσει το κουδούνι του φούρνου και αντί να το εκλάβω για συναγερμό, να μείνω στη θέση μου, κάποιος απ’ όλους να βγάλει το ψητό απ’ το φούρνο (πάντα τυχαίνει να είμαστε πιο πολλοί τέτοια μέρα, περισσότεροι απ΄όσους χρειάζεται ένα ταψί για μια θεαματική έξοδο) και να το φέρει χουχουλιαστό στο τραπέζι, ντυμένο στους ατμούς του, σοφιστικέ και μορφωμένο, τυλιγμένο ως εξ αρχής το φάσκιωσα, κι έτοιμο για αποκαλυπτικό γευστικό στριπτίζ! Τέτοια υπερδραστηριότητα Πασχαλινή σκέφτομαι για φέτος και με το ισοζύγιο του προσωπικού μου ύπνου αρνητικό, μόνον η σκέψη με κουράζει!

Γι΄αυτό είπα να επαναφέρω στα μαγειρικά τρέντς και στα γκουρμέ en vogue μια συνταγή εντελώς βίντατζ, παλιά όσο οι γιαγιάδες και οι προ-γιαγιάδες μας κι ακόμη παλιότερη. Μια συνταγή ωραία, εύκολη, νόστιμη και ζουμερή, ιδανική για όσους πιότερο τρελαίνονται με τις γεύσεις παρά με τα εθιμοτυπικά.

Αρνάκι ή κατσικάκι δεν έχει σημασία, ο τρόπος είναι ίδιος. Βάλτε του αρώματα, τυλίξτε το και βάλτε το στο φούρνο. Η γαρνιτούρα α κοτέ στο σερβίρισμα ή χωριστά, όχι στο ίδιο πακέτο. Επειδή στο τέλος το περιτύλιγμα φαίνεται, επιλέξτε τί θέλετε το ζωντανό σας να διαβάζει. Το δικό μου, που πολύ ανησυχεί επί των οικονομικών θεμάτων και της αναδιάρθρωσης κι αν θα χρεοκοπήσουμε οργανωμένα ή άτσαλα, ξεκοκαλίζει τις οικονομικές εφημερίδες. 2-3 ώρες διάβασμα, εννοώ… ψήσιμο ενώ εσείς περνάτε χαλαρά και είναι μορφωμένο, εννοώ… ενημερωμένο κι έτοιμο! Πιο απλά και ‘ανεύθυνα’ στο γενικότερο πνεύμα των κουφών ημερών, δεν γίνεται.

Προετοιμασία: 5 λεπτά και 2-3 ώρες το ψήσιμο, ανάλογα με το βάρος. Yπολογίστε γενικά 1 ώρα ψησίματος για κάθε κιλό κρέατος. Ζητήστε να αφήσουν το μπούτι ολόκληρο και να σας κόψουν μόνον το κάτω μέρος του κόκκαλου. Το τμήμα της κλείδωσης να είναι επίσης καθαρά κομμένο. Καθαρίστε το κρέας από το λίπος του, δεν το χρειάζεται, ούτε το ίδιο ούτε η ωραιότατη κι ελαφριά σε υφή σάλτσα που θα έχετε μαζί. Εξαιρετικά εύκολη συνταγή.

Υλικά (για 4 άτομα)
1 μπούτι αρνίσιο ή κατσικίσιο 1.7-2 κιλά, ολόκληρο, άκοπο
5 φύλλα δάφνης
1 κλωνάρι ρίγανης, τα φύλλα
1.5 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη και χωρίς την πράσινη ουρίτσα, κομμένη σε μικρά βελάκια
1 κλωνάρι δενδρολίβανο, τα φύλλα του
αλάτι, πιπέρι

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.

Eτοιμάζετε το μπούτι: To πλένετε, το στεγνώνετε ελαφρώς και το βάζετε πάνω σε διπλή λαδόκολα μήκους 60 εκ. περίπου ή 3 φορές το μήκος του κρέατος που θα τυλίξετε (έχετε αφαιρέσει με μαχαίρι κάθε εμφανές μικρό ή μέγαλο λίπος). Κάνετε με την μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού τρυπούλες και κατά διαστήματα 5 εκατ. περίπου το ένα από το άλλο, χώνετε μέσα στο κρέας τα κομματάκια του σκόδου (μπορείτε να τα μπήγετε μεγαλύτερα καταρχήν, και μετά να κόβετε όσο περισσεύει και να συνεχίζετε).
Βέζετε με τον ίδιο τρόπο στα κενά τα φυλλαράκια του δενδρολίβανου. Προσθέτετε τα φύλλα της ρίγανης, αλάτι όχι υπερβολικό γιατί ψήνεται με τους χυμούς του), πιπέρι και τα φύλλα δάφνης, τα 3-4 να καθίσει πάνω τους το κρέας.
Διπλώνετε πακέτο τη λαδόκολα γυρίζοντας επάνω τα πλαϊνά ώστε να μην ξεφύγει το υγρό και την δένετε κάπως σφιχτά, σαν δώρο.

Σημείωση: Εδώ είναι το σημείο που μπορείτε να ενισχύσετε το φάσκιωμα, τυλίγοντας περαιτέρω το πακέτο με το κρέας σε εφημερίδα, διπλή απαραιτήτως – θυμηθείτε: όσο πιο δυσνόητο και άκυρο το κείμενο, τόσο καλύτερα το αμνοερίφιον θα το εμπεδώσει…
Τοποθετείτε το τυλιγμένο και δεμένο πακέτο σε ταψί και όλο μαζί στον προθερμασμένο φούρνο. Στο 10λεπτο κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και ψήνετε για 2 περίπου ώρες.

Σημείωση: Όταν θα βγει από το φούρνο και από το περιτύλιγμα, το κρέας θα είναι μαλακό και χωρίς ιδιαίτερη κρούστα. Αν το προτιμάτε πιο τραγανό, βάλτε το ανοιχτό 5 λεπτά στο max του γκριλ. Προσωπικά, δεν έχω καταλήξει τί μου αρέσει περισσότερο. Αισθητικά είναι ωραίο το ροδοψημένο (βλ. και φωτό), αλλά και χωρίς το έξτρα γκριγιάρισμα, ζουμερό και συνεπές στο κόνσεπτ ψησίματος εντός του ατμού, είναι επίσης εξαιρετικό. Η επιλογή λοιπόν, δική σας.

Σερβίρισμα: Mπορείτε να ανοίξετε το πακέτο μπροστά σε όλους, κόβοντάς το με ψαλίδι από το κέντρο ακτινωτά προς τις άκρες ή να μεταφέρετε το κρέας σε πιατέλα και να σερβίρετε τη σάλτσα στο πλάι.

Περισσότερες συνταγες αλά Pandespani θα βρεις εδώ.