Σπιτική ταραμοσαλάτα αλά Pandespani

23.02.2012
Λατρεύω την σπιτική ταραμοσαλάτα, ειδικά όταν καταλαβαίνεις τον ταραμά στο δόντι και έχει ένα μόνο τσικ παραπάνω λεμόνι, που το «ακούς». Για τις πλαστικές ετοιματζίδικες με το έντονο ροζουλί χρώμα (καλό το πινκ, αλλά φτάνει η Barbie πιά) ούτε λόγος.

Από το τεστ ντράιβ χρόνων έχω απορρίψει επίσης όσες γίνονται με πατάτα, γιατί ακόμη και όταν είναι νόστιμες, η υφή θυμίζει αλοιφή -μόνο μια επιτυχημένη θυμάμαι να έχω φάει τέτοια και υποθέτω πως η πατάτα πρέπει να ήταν κάπως μισοβρασμένη.

Παρότι, η παρασκευή της σαν έργο καμιά φορά φαντάζει μεγαλεπήβολο, είναι πραγματικά εξαιρετικά απλό να γίνει και ο χρόνος που απαιτείται δεν είναι περισσότερος από 5 λεπτά. Ναι κυριολεκτώ. Οπότε, για όσους δεν το έχουν επιχειρήσει, ας το δοκιμάσουν τώρα. Η αποτυχία αποκλείεται.

Η σημαντικότερη συμβουλή: Διαλέξτε τον καλύτερο ταραμά γιατί κάνει μεγάλη διαφορά στην γεύση. Ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, αυτός που παλιά τον ζητούσαμε ως «βασιλικό ταραμά» είναι τέλειος. Και χρησιμοποιήστε κάποιο σφιχτό μπαγιάτικο ψωμί για να δώσετε τον καλύτερο τόνο στην υφή της.
Αν και στη συνταγή δεν γράφεται, ως μη απαραίτητο, στη δική μου ταραμοσαλάτα (όπως παντού σχεδόν) βάζω πάντα και μια καλή πρέζα λευκό πιπέρι. Το αποτέλεσμα δεν είναι έντονο, υπάρχει αυτό το κάτι στην επίγευση, αλλά γούστα είναι αυτά και ο καθένας συντονίζεται στα δικά του. Έτσι κι αλλιώς, ανάλογα με τον ταραμά που θα αγοράσετε και την τελική γεύση που προτιμάτε, θα χρειαστεί ίσως να «πειράξετε» ελαφρώς τη συνταγή. Αν το επιχειρείτε πρώτη φορά, κάντε το σιγά-σιγά, ώστε η ταραμοσαλάτα να μην σας βγει ούτε …λαδερή (πραγματικά δεν το χρειάζεται), ούτε ξινή ούτε και αλμυρή.

Προετοιμασία: 5 λεπτά όλα μαζί, συν το μούσκεμα του ψωμιού. Πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά για μια δόση (μεζές για 6-10 άτομα)
170 γραμ. λευκό ταραμά
½ λευκό κρεμμύδι ή 2 κοκκάρια καθαρισμένα (προσοχή: όχι κρεμμύδι που να είναι πολύ αψύ)
100 ml χυμό λεμόνι
120 ml ελαιόλαδο
3 φλυτζ. ψίχα ψωμιού ολικής ή ζυμωτό (να έχει υφή), μουσκεμένο σε νερό και στραγγισμένο καλά

Παρασκευή: Περνάτε το κρεμμύδι στο μπλέντερ να ψιλοκοπεί. Προσθέτετε τον ταραμά και λίγο -λίγο το λάδι, χτυπώντας τα να γίνουν πολτός (περίπου μισό λεπτό σε γρήγορη ταχύτητα). Προσθέτετε την ψίχα του ψωμιού και σιγά-σιγά το υπόλοιπο λάδι και το λεμόνι, χτυπώντας και δοκιμάζοντας, ώστε να έρθει ακριβώς στην γεύση που σας αρέσει.

Σερβίρισμα: Κλασικό σε μπολάκι ή πιατάκι. Η ταραμοσαλάτα είναι τέλεια και μόνο με μια ελίτσα ον τοπ.

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani θα βρεις εδώ.