100% φυσικοί τρόποι να βάψεις αβγά

01.05.2013
Αν θέλεις να βάψεις τα αβγά σου φυσικά, χωρίς χρωστικές και ωαφές του εμπορίου, σου δίνουμε ιδέες.

Αν φέτος θέλεις να αποφύγεις τα έτοιμα χρώματα με τις ύποπτες χρωστικές, δοκίμασε να βάψεις τα πασχαλινά σου αβγά με φυσικά προϊόντα, που σίγουρα βρίσκονται στο ψυγείο ή στα ντουλάπια της κουζίνας σου.

1. Κόκκινο λάχανο για ΜΠΛΕ χρώμα

- Ψιλοκόβεις το λάχανο και το βράζεις σε νερό, στο οποίο έχεις ρίξει λευκό ξίδι.

- Μόλις πάρει μερικές βράσεις, αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και τη βάζεις στην άκρη να κρυώσει.

- Βυθίζεις στο υγρό τα ήδη βρασμένα αβγά και τα αφήνεις μέχρι να πάρουν τη σωστη απόχρωση.

Tip: Μπλε χρώμα αποκτούν τα αβγά και με χυμό από «μαύρα» σταφύλια.

2. Ξερά κρεμμύδια για ΚΟΚΚΙΝΟ χρώμα

- Βράζεις σε μια κατσαρόλα τις φλούδες από ξερά κρεμμύδια με ξίδι. Μόλις πάρει μερικές βράσεις, αποσύρεις το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνεις να κρυώσει.

- Βυθίζεις τα ήδη βρασμένα αβγά στο χρωματιστό νερό αρκετή ώρα, για να αποκτήσουν βαθύ και πλούσιο χρώμα.

Tip: Διακόσμησε τα αβγά κολλώντας στην επιφάνειά τους αυτοκόλλητα με διάφορα σχήματα, πριν τα βυθίσεις στο νερό. Τα αφαιρείς αφού στεγνώσουν. Σου προτείνουμε τα αρχικά της αλφαβήτου, για να μοιράσεις τα αβγά στους καλεσμένους σου σύμφωνα με το όνομά τους.

3. Φύλλα μαϊντανού για ΠΡΑΣΙΝΟ χρώμα

- Ψιλοκόβεις τα φύλλα από ένα ματσάκι μαϊντανό, ώστε να βγάλουν περισσότερους χυμούς.

- Τρίβεις τα φυλλαράκια απαλά στην επιφάνεια των ήδη βρασμένων αβγών. Αποκτούν αμέσως το χρώμα το γρασιδιού.

Tip: Βάλε στη διαδικασία και τα παιδιά σου, αφού αυτός ο τρόπος βαφής είναι ο πιο ασφαλής γιατί δεν απαιτεί βράσιμο.

4. Κόκκοι καφέ και βυσσινάδα για ΜΠΟΡΝΤΟ χρώμα

- Βράζεις κόκκους καφέ σε ένα κατσαρολάκι. Αποσύρεις από τη φωτιά και αφήνεις να κρυώσει αφαιρώντας τους κόκκους καφέ.

- Βυθίζεις τα αβγά στο υγρό μέχρι να πάρουν ένα απαλό καφέ χρώμα.

- Στη συνέχεια, βυθίζεις τα αβγά σε ένα μπολ με σπιτική βυσσινάδα. Το αποτέλεσμα είναι ένα μπορντό-καφέ χρώμα.

Tip: Βγάζεις τα αβγά από τη βυσσινάδα, χωρίς να τα σκουπίσεις. Ετσι, μόλις στεγνώσουν, η επιφάνειά τους αποκτά έντονους ιριδισμούς, τους οποίου δημιουργούν οι κρύσταλλοι της ζάχαρης.

5. Κρόκος Κοζάνης για ΚΙΤΡΙΝΟ χρώμα

- Εδώ δεν χρειάζεται να έχεις βράσει από πριν τα αβγά.

- Στο νερό που θα τα βάλεις να βράσουν απλώς, ρίχνεις μερικές κλωστές από κρόκο Κοζάνης (σαφράν) και ξίδι.

- Επειτα από 10/ αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά.

- Βγάζεις τα κίτρινα, πλέον, αβγά προσεκτικά και τα αφήνεις να κρυώσουν και να στεγνώσουν, χωρίς να τα σκουπίσεις.

Tip: Αν θέλεις το χρώμα τους να είναι απαλό κίτρινο, μπορείς να τα βάψεις τρίβοντάς τα με φλούδες από πορτοκάλι ή πέταλα από κίτρινο χρυσάνθεμο.

6. Πάπρικα για ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ χρώμα

- Βάζεις τα ήδη βρασμένα αβγά με λευκό κέλυφος (για να αναδειχτεί καλύτερα το χρώμα) σε ένα μπολ.

- Τα τρίβεις με τη σκόνη της πάπρικας προσέχοντας να πάει παντού, ώστε να αποκτήσουν ομοιόμορφο χρώμα.

Tip: Ανάλογο αποτέλεσμα μπορείς να έχεις και αν τα βυθίσεις σε υγρό από κρεμμυδόφυλλα για λιγότερη ώρα.

Παραδοσιακά, όπως η γιαγιά - Με κρεμμύδια και καλσόν


Μια άλλη μέθοδος για να βάψεις τα αβγά με κρεμμύδια, φτιάχνοντας και σχέδια, είναι η ακόλουθη:

Τυλίγεις το αβγό με δύο-τρεις στρώσεις από φλούδες κόκκινων κρεμμυδιών, έτσι ώστε όλη η επιφάνεια να καλυφτεί ομοιόμορφα. Για να δημιουργήσεις σχέδια στα αβγά, τοποθετείς μικρά φυλλαράκια κάτω από τις φλούδες του κρεμμυδιού.

Στη συνέχεια, βάζεις το τυλιγμένο με κρεμμυδόφυλλα αβγό μέσα σε ένα κομμάτι καλσόν, προσεκτικά, και το δένεις με σπάγκο.

Τοποθετείς τα αβγά που έχεις φτιάξει σε μια κατσαρόλα με νερό και ξίδι και φροντίζεις να πάρουν μια βράση. Στη συνέχεια, κατεβάζεις την κατσαρόλα από το μάτι και αφήνεις τα αβγά στο νερό για ένα τέταρτο. Τα αφαιρείς από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα, τα αφήνεις να στεγνώσουν και αφαιρείς το καλσόν. Τέλος, τα γυαλίζεις με λίγο λάδι.

Δώρα Μάστορα