Γευστική ανακύκλωση

27.03.2012
Ο σεφ Βασίλης Καλλίδης μεταμορφώνει ό,τι περίσσεψε από το πασχαλινό τραπέζι σε απολαυστικά και πρωτότυπα πιάτα, προτρέποντάς μας να μην πετάξουμε τίποτα!

Οταν ημασταν μικροί, η μητέρα μας, η Κορνηλία, μας έλεγε να φάμε όλο το φαγητό που περίσσεψε από την προηγούμενη μέρα. Ηξερε πολύ καλά τι έλεγε. Ειδικά με την οικονομική κρίση, είναι πολύ σημαντικό να μην πετιέται ούτε κοτσάνι. Αλλωστε υπάρχουν τόσο ευφάνταστοι τρόποι να ανακυκλώσεις πρώτες ύλες - κάτι που εφαρμόζω και στο εστιατόριό μου (σ.σ. το Ανετον, στο Μαρούσι). Εδώ π.χ. οι σούπες βελουτέ φτιάχνονται από φρέσκα μεν λαχανικά, αλλά από τα κομμάτια τους που δεν χρησιμοποιούνται για άλλα πιάτα», εξηγεί ο σεφ και σύντομα, παρουσιαστής του νέου κύκλου επεισοδίων της δημοφιλούς αμερικανικής εκπομπής μαγειρικής The Cooking Odyssey, Βασίλης Καλλίδης.

Τάρτα με αρνί

Υλικά

  • 3 φλιτζ. ψαχνά από αρνί ψιλοκομμένα
  • 1 φύλλο ζύμης για τάρτα
  • 6 ντοματίνια κομμένα σε τέταρτα
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. φέτα
  • 4 αβγά
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
  • λίγα φυλλαράκια δυόσμου ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Απλώνουμε το φύλλο της ζύμης σε μια βαθιά ταρτιέρα. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα ψαχνά από το αρνί με τα ντοματίνια , τον μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια, τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και το αλατοπίπερο. Τοποθετούμε τη γέμιση μέσα στην τάρτα, ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα πιρούνι και ψήνουμε στο φούρνο για 40'.

Αβγοσαλάτα

Υλικά

  • 8 αβγά βρασμένα
  • 4 κλωναράκια σέλερι ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 πρέζα κίτρινο κάρι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε τα αβγά σε χοντρές ροδέλες και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το σέλερι, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και τα υπόλοιπα υλικά μαζί με μπόλικο αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά. Συνοδεύεται ιδανικά από φρυγανισμένες φέτες ψωμιού, ζαμπόν και ντομάτας.

Thai style γεμιστές πίτες με ψητό αρνί

Υλικά

  • 2 κούπες ψαχνά από αρνί ψιλοκομμένα
  • 8 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
  • 1 ματσάκι φρέσκο κολίαντρο ψιλοκομμένο
  • 6 πιπερίτσες τσίλι κομμένες σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
  • ψιλοκομμένο τζίντζερ
  • χυμός από 2 λάιμ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • λίγο αλάτι
  • 4 κυπριακές πίτες ολικής άλεσης

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα ψαχνά από το αρνάκι με το κολίαντρο, τα κρεμμύδια και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και πασπαλίζουμε με μπόλικο αλάτι. Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε το μείγμα να σταθεί τουλάχιστον για 30'. Ζεσταίνουμε τις πίτες σε αντικολλητικό τηγάνι, τις ανοίγουμε στη μέση, τις γεμίζουμε με την αρωματική σαλάτα και σερβίρουμε.

Πάνος Κοκκίνης